Megjegyzések Kína szegénységenyhítési stratégiájához

 

 

A New China Research – a Xinhua News Agency agytrösztje – kutatási eredményeit adták ki vasárnap „Tanulmány Kína szegénységenyhítési stratégiájáról: „Politikai és gazdasági perspektívák” címmel. A tanulmányban az ország szegénység enyhítési stratégiáját címszavak alapján foglalták össze, ahogy az itt olvasható:

 

CSÖPÖGTETÉSES RENDSZER

A „csöpögtetéses rendszer” új koncepció, melynek alapja Kína precízen végrehajtott szegénység enyhítési stratégiája. A tanulmány a gazdasági fejlődés hanyatló „Lecsorgó módszerét” kizárva alaposan összefoglalja az úgynevezett „árasztásos öntözésről” a „csöpögtetéses öntözésre” való átállás jellegzetességeit, mint Kína precízen végrehajtandó szegénység enyhítését célzó módszerét.

A „lecsorgó rendszer” alaptétel azon alapul, hogy mivel a teljes gazdasági erő hatalmas, a vagyon egy része természetes módon „lecsorog” és így a szegények megszabadulnak a nyomortól.

Amennyiben a szegénység enyhítését célzó módszer egy bizonyos fokig megvalósul, a „lecsorgó rendszer” nagyrészt megszűnik, ezáltal bonyolultabb lesz a szegénység problémáját teljességében megoldani.

A „csöpögtetéses rendszer” a nem célzottan működő „lecsorgó rendszerrel” összehasonlítva egyenesen a szegény családokat célozza meg, így hatásos módszer a nyomor teljes felszámolására.

 

HAT PRECÍZ LÉPÉS

A „csöpögtetéses rendszer” hatásosságához szükséges, hogy a szegénységgel foglalkozó szakemberek a következő négy kérdést megválaszolják: „Kinek ajánljuk fel a segítséget és a támogatást?”, „Ki ajánlja fel a segítséget és a támogatást?”. „Hogyan ajánljuk fel a segítséget és a támogatást?” és „Hogyan határozzuk meg a szegénység enyhítését célzó intézkedések eredményét?”

„Hat precíz lépés” került kidolgozásra, ezek a következő tényezőkkel kapcsolatosak: szegények beazonosítása, pontos intézkedések a projekttel kapcsolatban, a pénzalapok megfelelő felhasználása, háztartásokat célzó lépések, szegénység enyhítésére szakosodott szakemberek kihelyezése falvakba és a szegénység enyhítését célzó intézkedések mérhető hatásai.

A hat precíz lépéssel és egyéb politikai intézkedésekkel Kína felerősíti elsődleges helyet elfoglaló szegénység enyhítését célzó erőfeszítéseit és módszeresen célozza meg a szegényeket források, pénzalapok és projektek segítségével.

 

ÁTHELYEZÉSI PROJEKT

Ez a speciális, szegénység enyhítését célzó projekt az olyan nyomorban élő embereket célozza meg, akik kemény életkörülményeket teremtő területeken élnek. Az elmúlt öt évben több mint 9,6 millió embert helyeztek át a szegénység enyhítése érdekében, ami megfelel egy közepes populációval rendelkező ország elköltöztetésének. Az emberek sorsát tökéletesen megváltoztatta az áthelyezés.

Egy példa: Atulieer falu, ami a Daliang hegység hátoldalán található Délkelet Kínában, a „Sziklafalu” nevet kapta a veszélyes terep miatt, ahol elhelyezkedik.

A múltban a falu lakói csak a fából és indákból készített 17 fokos létrákban bízhattak, ha meg akarták közelíteni a falun kívüli világot. 2017-ben a helyi szegénység enyhítését célzó kampány során 6000 acélcsőből álló létra készült. 2020 májusában több mint 80 szegény család hagyta el a sziklát az acéllétrán és költözött új otthonába a megyeszékhely közelébe.

 

KÖRNYEZETBARÁT SZEGÉNYSÉGENYHÍTÉS

A 2016-os adatok azt mutatták, hogy Kína szegénységben élő populációjának 95 százaléka környezetvédelmi szempontból érzékeny és veszélyeztetett területeken él, melyek kiemelt védelemben részesülnek.

Bár ezek a helyek általában bővelkednek természeti forrásokban, a prominens probléma az, hogy „a környezet nem látja el megfelelő mennyiségű élelemmel a helyi embereket”.

Kína precíz szegénység enyhítési intézkedési során számos lépést tesz, mint például az ökológiai kompenzáció és az áttelepítés. Fokozza erőfeszítéseit, hogy helyrehozza a szegény régiókban elhelyezkedő ökológiai környezetet, „zöld”, környezetbarát ipari rendszereket épít ki a régióknak megfelelő jellegzetességekhez alkalmazkodva, kombinálja az ipari fejlődést, a szegények áttelepítését és az ökológiailag megfelelő építkezést, arra buzdítja a szegényeket, hogy vállaljanak munkát a „zöld” iparban és környezetbarát, egyben szegénységet enyhítő módszereket vezet be, melyekben mind az ökológiai környezetvédelem, mind a szegénység enyhítés célját figyelembe veszik.

 

A KOMPVEZETŐ

Ez a kifejezés Kína falvaiban szegénységet enyhítő intézkedések szakembereire utal, akik vezetői, koordinátori, mozgósítói és felügyelői szerepet töltenek be. Ezek a „kompvezetők” a források és politikai intézkedések elveit követve „csónakokból” „kompot” építenek az elszegényedett közösségek és egyének közös jólétének érdekében.

A 3 millió főt számláló segítő-csapat minden egyes szegény faluval foglalkozik és tagjai évek óta ezekben a falvakban állomásoznak, kulcsszerepet játszanak a szegény népesség feltérképezésében, felderítik a nyomor okait, rendeleteket vezetnek be a szegénység enyhítésére és megszüntetésére.

A tanulmány egy másik ismert kifejezése a: „Falu-központú Szegénység Enyhítő Mechanizmus”. Megörökölve és folytatva a káderek szép hagyományait, a szakemberek együtt esznek, laknak és dolgoznak a tömegekkel. Kína ezt a mechanizmust vezette be a falu-központú szegénységet enyhítő munkacsoportok szervezésekor.

A mechanizmus célja, hogy biztosítsák azt, hogy a rendeletek jól szolgálják a mezőgazdaságot, előnyös helyzetet teremtenek a földművelőknek és gazdagítják a nyomor-sújtotta vidéki területeket és háztartásokat, egyben garantálják, hogy a szegénység enyhítésére használandó eszközöket precízen használják fel ezekben a falvakban és háztartásokban.

 

MŰHELYEK A SZEGÉNYSÉG ENYHÍTÉSÉÉRT

Ez a típusú termelésszervezés segít a szegényeknek elhelyezkedni a helyi és közeli területeken. Használaton kívüli földeket és házakat, gyárműhelyeket vagy otthonokban működő decentralizált gyártó műhelyeket alakítanak ki.

Ezek a műhelyek hatalmas számú szegény embernek teremtenek munkahelyet, például ipari vagy földművelési termékek feldolgozásával, kézműves munkákkal, földműveléssel és állattartással, így pozitív szerepet játszanak abban, hogy az elszegényedett emberek bevételei emelkedjenek és így kiemelkedjenek a nyomorból.

Az elszegényedett területeken több mint 32000 „szegénységet enyhítő műhely” jött létre a nélkülöző közösségekben, ami 437000 ember számára teszi lehetővé, hogy otthonához közel dolgozzon.

Az ilyen műhelyeken kívül egyéb helyi jellegű újdonságok is megjelentek, többek között a szegénységet enyhítő „e-kereskedelem” és „turizmus”.

Vegyük példaként szegénységet enyhítő faktorként az e-kereskedelmet. Az e-kereskedelem segítségével a vidéki területek nyomor-sújtotta emberei munkához jutnak, hiszen magas minőségű helyi földművelési termékeiket online adják el. A „világ összekapcsolása az Interneten” effajta megközelítése megtöri a tér és idő határait, melyek akadályoznák az agrikulturális termékek árusítását és egyfajta „csatornaként” termékeket biztosít távoli területekről a városi piacokra, az Internet fejlődésével egyre nagyobb haszonban részesítve a szegény területeket és embereket.

 

KELET-NYUGAT PÁROSÍTÁS PROGRAM

Ahogy a kifejezés sugallja, a kelet virágzóbb területei párt alkotnak a nyugat alulfejlett régióival és segítséget nyújtanak ez utóbbiaknak megszabadulni a nyomortól.

Az ipar, a munkaügyi szolgálat, a tehetség-támogatás, a pénzügyi támogatás és a társadalmi erő mozgósítása szüntelen erőfeszítéssel és együttműködéssel éri el, hogy a szegény vidéki rétegek a jelenlegi, nyugati állapothoz képest lerázzák a nyomort és 2020-ra valamennyi szegényebb megye kiemelkedjen a nélkülözésből azzal, hogy a regionális szegénységet eltörlik.

Egy tipikus példája az ország által kijelölt nyomvonalnak, hogy valamennyi érdekelt fél maximális mértékig harcol a teljes szegénység ellen, a „párosítás program” az ország hagyományos értékeit mozgósítja mint „egymás segítése” és a „nélkülözők segítése”.

 

SENKIT NEM HAGYUNK HÁTRA

2014-ben a kínai miniszterelnök, Xi Jinping kiemelte, hogy egyetlen személy vagy család sem maradhat ki abból az erőfeszítésből, hogy Jiangsu Tartományban a földművelőknek-állatartóknak boldog életet biztosítsanak az ő felügyelete alatt. Kína harca a szegénység ellen minden egyes embert érint, függetlenül etnikai hovatartozásától, élőhelyétől vagy családi hátterétől, hogy célként egy mérsékelten gyümölcsöző társadalom alakuljon ki 2020-ra. 2012 óta a szegénység enyhítésére fordított munka az „árasztó módszertől” eljutott a „precíz csepegtető rendszerig a legszegényebbek támogatása érdekében, mely folyamat jelszava: „Senkit nem hagyunk hátra”.

A cél és probléma orientáció egyesítése, éppúgy mint a stratégiai perspektíva és megvalósíthatóság kombinációja váltak a nyomor felszámolásának legéletképesebb eszközeivé, ami egyben mutatja a Párt elkötelezettségét a „közös jólét” felé és ennek szilárd alapokon nyugvó megvalósítását.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük