Bosznia-Hercegovina fejlődése érdekében tejtermékeket exportálna Kínába

 

Bosznia-Hercegovina örömmel várja, hogy tejtermékeket exportáljon Kínába és így fejleszthesse tejtermék-szektorát és csökkentse kereskedelmi deficitjét – mondta a külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatok minisztere, Stasa Kosarac.

A tej és tejtermékek exportja erre a kihívásokkal teli hatalmas piacra nagy ösztönzést jelentene a tejipar további fejlesztésére, valamint agrárpolitikánk javítására – nyilatkozta Kosarac nemrégiben a Xinhuának adott interjújában.

Kína az elkövetkező öt évben több mint 170 milliárd dollár értékű árut kíván importálni Közép- és Kelet-Európa országaiból (KKE), és „azon fog dolgozni, hogy megduplázza a közép-kelet-európai országok Kínába irányuló mezőgazdasági exportját, és 50%-kal emelje a kétirányú mezőgazdasági kereskedelem arányát”- mondta Hszi Csin-ping kínai elnök a februári pekingi Kína-KKE csúcstalálkozón.

Úgy látjuk, hogy ez nagy esély a hazai mezőgazdasági ágazat számára – mondta Kosarac.

A kínai tejpiacra való belépés új beruházási projektekhez vezetne bennünket a tejipari termelés-feldolgozás terén – mondta Kosarac, megjegyezve, hogy bőven van tere a kínai és bosnyák partnerek közös befektetéseinek a termelési és feldolgozási kapacitás fejlesztése érdekében.

A kínai tejpiacra való belépés remélhetőleg elősegíti Bosznia-Hercegovinában az állattenyésztés előmozdítását és a vidéki lakosság jövedelmének növelését, és beruházásokat vonz majd az ország tejiparába – tette hozzá.

Bosznia-Hercegovina egyik legfontosabb mezőgazdasági ágaként a tejipar évente mintegy 700 millió liter nyerstejet termel, amelynek 97 százaléka tehéntej.

A ivótej adja az ország teljes tejtermelésének 54 százalékát, ezt követik az erjesztett termékek 20, a tejszín és a tejsavó 17, a sajt pedig 6 százalékos részesedéssel – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a gyorsan növekvő tejiparnak bőven van kapacitása további fejlesztésekre.

Annak érdekében, hogy tejtermékeit sikeresen eljuttassa a hatalmas kínai piacra, Bosznia-Hercegovinának kapcsolatba kell lépnie az összes érintett intézménnyel, valamint a tejtermék-gyártókkal, és közös előadásokat kell tartani a jelentős kínai vásárokon és rendezvényeken.

A fogyasztók szerte a világon tisztában vannak a tejipari élelmiszerek fontosságával és azok egészségünkre és életminőségünkre gyakorolt hatásával. Ugyanez történik a kínai piacon is, ahol a gazdasági fejlődés eredményeként az élelmiszerek széles spektrumára van szükség, minőségi élelmiszeripari termékekre – mondta Kosarac.

2020-ban Bosznia-Hercegovina több mint 94 000 tonna tejterméket exportált, főleg Horvátországba, Szerbiába, Montenegróba és Észak-Macedóniába.

Teljes mértékben elkötelezett vagyok a bosznia-hercegovinai termékek új piacainak megnyitása mellett, mivel úgy gondolom, hogy ez a legjobb módszer a hazai termelés bebiztosítására – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy Kína barátságos nemzet és hosszú távú partner, akivel Bosznia-Hercegovina szeretne együttműködni és a kereskedelmi kapcsolatokat szorosabbra fonni.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük