A BRI-együttműködés kulcsfontosságú a világgazdasági fellendüléshez a világjárvány utáni időszakban

A pakisztáni politikai közgazdász elmondta, hogy a Kína által javasolt Selyemút kezdeményezés (BRI) döntő fontosságú a világméretű gazdasági fellendüléshez a világjárvány utáni korszakban és egy olyan közösség építéséhez, amelynek közös jövője van az emberiség számára.

Shakeel Ahmad Ramay, az Iszlámábádban működő a Fenntartható Fejlődés Politikai Intézetének Kínai Tanulmányi Központjának igazgatója beszélt a témáról a XINHUA-nak adott legutóbbi interjújában. A szakértő szerint a win-win partnerség elvén alapuló fokozott konstruktív együttműködés lehetőséget nyújt a piacok által jelentett kihívások leküzdésére és a fenntartható globális gazdasági fellendülés biztosítására.

Elmondta, hogy Kína határozottan elkötelezett amellett, hogy támogatja a Selyemutat a közjó érdekében, ezt bizonyítja a legutóbbi magas szintű konferencia a Selyemút együttműködésről az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

„A konferencia demonstrálja Kína elkötelezettségét a globális együttműködés, valamint a fenntartható helyreállítás és fejlődés mellett….Kína megkapta a Selyemút országainak támogatását. Kína hajlandó piaci, befektetési és növekedési lehetőségeket biztosítani a globális fellendüléshez ” – mondta a szakértő.

Kína továbbra is befektetett a Selyemút programjaiba, annak ellenére, hogy a világ súlyos gazdasági visszaesésen ment keresztül a COVID-19 miatt, és sok országnak-köztük Pakisztánnak- lehetőséget adott a lélegzetvételhez.

A Kína – Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) projektek, a BRI fontos kísérleti programjai, tovább növekedtek a járvány idején, emellett munkahelyeket teremtettek. Ebben az időszakban Pakisztán és Kína fokozta együttműködését a mezőgazdaság, a tudomány és a technológia, valamint az energia területén.

A BRI segít betölteni a globális beruházási hiányt az infrastruktúrában, amely visszatarthatja a gazdasági növekedést világszerte. Világszerte új gazdasági lehetőségeket próbálnak teremteni, és a 15 részt vevő ország, köztük Kína által aláírt regionális átfogó gazdasági partnerségi (RCEP) megállapodás szilárd gazdasági növekedést biztosít a világnak.

A szakértő úgy véli, hogy a globális gazdasági fellendülés nem lehetséges az egyoldalúság mentalitásával. A gazdag országoknak segíteniük kell a szegény országokat a járvány megfékezésében azáltal, hogy időben beadják a védőoltásokat, összevonják az erőforrásokat és a mélyebb integráció felé törekszenek, ami végső soron a fejlett világ javát is szolgálja az értékesítési lehetőségek létrehozásával.

COVID-19 elleni oltásokat globális közjónak kell tekinteni a közös ellenség elleni küzdelemben, és Kína határozottan dolgozik ezen.

„Kína számos országnak adományozott oltóanyagokat, és engedményes áron szállít oltóanyagokat, mivel ez a legjobb eszköz a halálos vírus ellen… a beoltott emberek visszatérhetnek munkahelyükre, és szerepet játszhatnak a gazdasági jólétben” – mondta.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük