A szegénység megszüntetése Kínában világszerte elősegíti az inkluzív fejlődést

 

Kína történelmi megoldást ért el az abszolút szegénység problémájában, és megvalósította első centenáriumi célját – egy minden tekintetben mérsékelten virágzó társadalom felépítését.

Az eredmények kulcsfontosságú mérföldkövet jelentenek a világ legnépesebb országa számára a nemzet megújítása felé vezető úton.

Megfigyelők szerint az abszolút szegénység felszámolása a Kínai Kommunista Párt (KKP) vezetésével nemcsak Kína saját fejlődése szempontjából bír nagy jelentőséggel, hanem az egész világon erőteljesen fellendíti az inkluzív fejlődést.

A világ számos részén növekszik a fejlődési szakadék. A szélsőséges szegénység globálisan 20 év óta 2020-ban nőtt először, mivel a COVID-19 járvány okozta zavarok súlyosbítják a konfliktusok és az éghajlatváltozás okozta gondokat, amelyek eddig is lassították a szegénység csökkentését. A szegénység csökkentése és az inkluzív fejlődés elősegítése minden ország számára egyre sürgetőbb feladattá vált.

A KKP hangsúlyozta, hogy senkinek nem szabad lemaradnia a közepesen virágzó társadalom felé vezető úton. Az elmúlt nyolc évben Kína a rendkívüli szegénység területeire összpontosított, és 2020 végére az utolsó 98,99 millió szegénységben élő vidéki lakost is kiemelte a szegénységből.

Christine Bierre, a Schiller France Institute szakértője szerint Kína abszolút szegénység felszámolásában elért eredménye „igazi csoda”.

Kína a szegénység enyhítése terén óriási eredményeket ért el, ezt a külvilágnak is el kel ismernie – mondta Kerry Brown, a londoni King’s College kínai tanulmányainak professzora.

Kína kulcsfontosságú hozzájáruló volt az írástudási szint globális javulásához, az alultápláltság és a szegénység szintjének csökkenéséhez, a tiszta vízhez való hozzáférés javulásához és az alapvető emberi jólét általános emelkedéséhez – tette hozzá.

Kínában él a világ népességének közel egyötöde. A szélsőséges szegénység teljes felszámolása – az ENSZ 2030-ig tartó, fenntartható fejlődésre vonatkozó ütemtervének első célja – 10 évvel az ütemtervet megelőzően mérföldkő a kínai nemzet és az emberiség történelmének szempontjából, és jelentősen hozzájárul a globális szegénység enyhítéséhez.

Miközben Kína belföldön küzd a szegénység ellen, a szegénység enyhítésében és az inkluzív fejlesztésben szerzett tapasztalatai világszerte inspirációs forrássá váltak a fejlődő országokban.

Az elmúlt években a „kínai stílusú” szegénységcsökkentési tapasztalatok felkeltették a globális figyelmet, például a célzott szegénység enyhítését és a vidéki e-kereskedelmet, amelyek a Világbank szerint megmutatják a digitális technológia erejét a szegénység csökkentésében és az inkluzív fejlődési helyzetben.

A szegénység enyhítésében Kína speciális szegénységcsökkentő ügynökségeket hozott létre, meghatározta a szegénységi normákat és kodifikálta a végrehajtási célokat – mondta Cavince Adhere, a kenyai központú nemzetközi kapcsolatok tudósa.

Ez megkönnyítette az előrehaladás hatékony nyomon követését és értékelését, amely a szélsőséges szegénység leküzdéséhez vezetett, még akkor is, amikor Kína a COVID-19 járvánnyal küzdött – mondta.

A kínai szegénység enyhítésének globális jelentősége abban rejlik, hogy az ország gyakorlati és megvalósítható szegénységcsökkentési stratégiákat és megoldásokat biztosított a világ számára – mondta B. R. Deepak, indiai sinológus, az újdelhi székhelyű Jawaharlal Nehru Egyetem professzora.

Kína jelentős szerepet játszott a fejlődő és a legkevésbé fejlett országok kapacitásépítésében tapasztalatainak megosztása, finanszírozás biztosítása, valamint a növekedéshez és a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulás révén – mondta Deepak a Xinhuának.

Az abszolút szegénység felszámolása Kínában az inkluzív fejlődés koncepcióját is szemlélteti.

Romina Sudak, az argentin Rosario Nemzeti Egyetem Kína-Argentína kutatócsoportjának kutatója szerint Kínában a mérsékelten virágzó társadalom felépítése minden tekintetben azt az elképzelést tükrözi, hogy senki sem maradhat le a szegénység elleni küzdelemben.

Francis Semwaza, Tanzánia kereskedelmi fővárosában, Dar es Salaamban működő szociális ügyek elemzője szerint Kína eredményei az abszolút szegénység megszüntetésében és a mérsékelten prosperáló társadalom létrehozásában minden tekintetben tükrözik a KKP azon célját, hogy teljes szívvel szolgálja az embereket, és hogy Kína szegénység enyhítésének célja mindig az embereket szolgálta.

Az, hogy Kína egy minden tekintetben mérsékelten virágzó társadalmat épített fel, teljes mértékben bizonyítja, hogy a nemzet emberekből áll, és csakis az emberek számítanak a nemzet számára. A világ egyértelműen láthatja, hogy Kína inkluzív fejlődést mutat – mondta Bambang Suryono, az indonéziai Asia Innovation Study Center szóvivője.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük