67 százalékkal nőtt a kínai iparvállalatok nyeresége az első félévben

 

Kína jelentős iparvállalatainak első féléves árbevétele a stabil helyreállás jeleit mutatta, összesített nyereségük pedig 67%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, ám a magánvállalatok és a kisebb cégek továbbra is jelentős nehézségekkel szembesülnek a profitnövekedés tekintetében – hangzott el kedden iparági szakértők és hivatalnokok részéről.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a 20 millió jüan (935 millió forint) feletti éves árbevételű iparvállalatok első féléves nyeresége összesen 4,22 billió jüan volt. Ez 45,5%-kal haladja meg a 2019 első félévi adatot.

A bányászattal, illetve nyersanyag-kitermeléssel foglalkozó (upstream) vállalatok nyeresége 33, illetve 83 százalékkal nőtt éves alapon.

A két kategória összesen az első félév ipari nyereségének 58,9%-át adta.

A nemzetgazdaság folyamatos és lendületes első félévi növekedésével tovább folyatódott az ipari termelés iránti kereslet helyreállása is. A nagyvállalatok így további gyors profitnövekedést realizáltak – mondta Csu Hung, a statisztikai hivatal vezető munkatársa.

Rámutatott azonban, hogy továbbra is vannak egyenlőtlenségek. A mikro- és kisvállalkozások profitnövekedése elmarad a közepes és nagyvállalatokétól, a magáncégeké pedig az állami iparvállalatokétól.

A beszerzési árak továbbra is magasak, ami csökkenti a vállalatok nyereségét. Hiányosságok mutatkoznak továbbá az ipari lánc ellátási láncában – mondta Csu.

Egy Csangsában, Hunan tartományban rendezett konferencia során Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes élő videókapcsolaton mondott beszédében kiemelte a kis- és közepes vállalkozások jelentőségét az ország gazdasági növekedése szempontjából.

Kína gazdasága akkor lesz jó állapotban, ha a kkv-k épek és életképesek maradnak. Gazdasági körökben általános vélemény, hogy ha egy ország kkv-i jól fejlődnek, az egész gazdaság megőrzi lendületét. Kína ezért határozottan támogatni fogja a kkv-k fejlődését – mondta.

Si Jing-hua, a Kínai Pénzügyi Tudományok Akadémia Makroökonómiai Kutatóintézetének igazgatója elmondta, hogy a kisebb vállalatok általában sebezhetővé válnak olyan külső nyomás alatt, mint például a magas nyersanyagárak, ezért célzottabb intézkedésekre van szükség a következő hónapok nehézségeinek áthidalása érdekében.

Júniusban némileg javult a kkv-k befektetési kedve, de még így is elmarad a járvány előtti szinttől. Alacsonyan maradt a bővítési hajlandóság is, ami arra utal, hogy a vállalatok nem számítanak kiugró keresletre – mondta Sen Lan, a Standard Chartered China bank közgazdásza.

Ami a globális kereskedelmet illeti, bár a kínai kkv-k külföldi megrendeléseire továbbra is hatással van a koronavírus, lassult a csökkenés üteme – tette hozzá.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük