A kínai feldolgozóipar fejlődése

Kína stratégiai célokat tűz ki, hogy 2025-re a termelési óriássá váljon, ezzel is előrébb lépve a nagyobb innováció és a jobb élhetőség felé – közölte a Ipari és Informatikai Minisztérium (MIIT)

Kína felgyorsítaná az új iparosítási és informatizálási folyamatokat – mondta Xiao Yaqing, a MIIT minisztere hétfői sajtótájékoztatóján. Xiao ígéretet tett arra, hogy az ország ötéves erőfeszítések révén a “termelés és hálózat motorjává” fog fejlődni.

VERSENYKÉPESSÉG

Az ország gyártási szektora 11 éven keresztül állt a világ élén – mondta Xiao, kiemelve, hogy az ország, pozíciója csak tovább fog erősödni.

A kínai feldolgozóipar hozzáadott ipari értéke a 2012. évi 16,98 billió jüanról (körülbelül 2,63 billió amerikai dollárról) 26,6 billió jüanra nőtt 2020-ban.

Kína a világ legátfogóbb ipari rendszerével is büszkélkedhet, 41 nagy ipari kategóriával. A kínai gyártású termékek kibocsátásának több mint 40 százaléka a világ első helyén áll 500 fő ipari termék között.

Eközben egyre több és több kulcsfontosságú iparág, köztük a az új energiával hajtott járművek (NEV) és a fotovoltaikus felszerelések, vezetik a világot olyan csúcsminőségű márkákkal, mint például a távközlési eszközök.

IPARI FEJLESZTÉS

Xiao a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a minisztérium optimalizálni fogja az ötéves ipari fejlesztéseket és javítani fogja a feldolgozóipar szintjét, ezenkívül céljuk megvalósítani a szén-dioxid-semlegességi célokat.

Jelentős áttörések történhetnek az új generációs információs technológiákra, az új energiára és a csúcskategóriás berendezésekre összpontosító kulcsfontosságú ágazatokban-mondta Tian Yulong, az MIIT főmérnöke a sajtótájékoztatón. Tian megjegyezte, hogy ezek az ágazatok szorosan kapcsolódnak az alapvető iparágak versenyképességéhez.

A hagyományos iparágakban, mint például a gépipar, az építőanyagok és a vegyipar, az erőfeszítések elősegítenék egy szilárdabb ipari lánc kiépítését- folytatta Tian.

Ami a teljes ipari szektort illeti, Xiao szerint az alacsony szén-dioxid-kibocsátásba való átmenet a következő öt évben lezárul. „Fáradságos feladat az ipari szektor számára a szén -dioxid -kibocsátási célok elérése, de ugyanakkor nagy lehetőség is” – mondta a miniszter a sajtótájékoztatón.

Az elmúlt években az ország kibocsátáscsökkentési kezdeményezése alapján Kína napelemmoduljának piaci részesedése a globális összesítés több mint 70 százalékát teszi ki. Augusztus végéig a kínai NEV -k eladásai meghaladták a hét milliót, ami a globális forgalom mintegy felét teszi ki, és a világranglista élén áll.

Xiao szerint a minisztérium felgyorsítaná a kibocsátásintenzitás csökkentésére irányuló erőfeszítéseket. Xiao hozzátette, hogy a 14. ötéves időszakban (2021–2025) kidolgozásra fog kerülni az ipari szektor zöld fejlesztési terve.

DIGITÁLIS GAZDASÁG

Jelenleg a digitális gazdaság fejlődési lendülete továbbra is erőteljes, új üzleti formák és új modellek jelennek meg. Ez erős növekedési támogatást nyújtana a feldolgozóipar számára, mondta Xiao.

A jövőre nézve megerősödnének a kulcsfontosságú technológiai áttörések az olyan ágazatokban, mint a csúcskategóriás chipek és az alapszoftverek, valamint az első szintű technológiák, például a kvantuminformációk és a fejlett számítástechnika.

Eközben a digitális infrastruktúra új formáinak kiépítése és a feltörekvő iparágak, például a mesterséges intelligencia, a big data és a felhőalapú számítástechnika fejlesztése gyorsabban haladna – mondta a miniszter.

Zhao Zhiguo, az MIIT kiberbiztonsági menedzsment iroda igazgatója, az ország 5G-iparának gyorsabb növekedését látva elmondta, hogy a helyi márkák 5G eszközeinek szállítása és a chiptervezési képesség Kínában vezető előnyökkel büszkélkedhet.

Az 5G-re jövőjéről beszélve, Zhao elmondta, hogy a minisztérium három kulcsfontosságú ágazatra terjesztené ki az alkalmazási forgatókönyveket, ideértve az új információfogyasztási formákat, a reálgazdaságot és a közszolgáltatásokat.

Az 5G terminálkapcsolatok száma Kínában jelenleg 400 millió felett van, világszerte vezető szerepet tölt be. 5G bázisállomásai a globális összesítés több mint 70 százalékát teszik ki. Kína 5G fejlesztése pozitív eredményeket ért el, mondta Xiao.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük