A Szarajevói Filmfesztivál együttműködne a kínai filmiparral

 

A Szarajevói Filmfesztivál további együttműködésre számít a kínai filmiparral – nyilatkozta a fesztivál szervezője az idei, 27. Szarajevói Filmfesztivál megnyitása előtt.

A filmfesztivál nemcsak Bosznia-Hercegovina, de egész Délkelet-Európa egyik legjelentősebb kulturális eseményévé nőtte ki magát – nyilatkozta nemrég a Xinhuának Jovan Marjanovics a fesztivált alapító Mirsad Purivatra képviseletében.

Tavaly a lezárások miatt online formában rendeztük meg a fesztivált, így ez lesz az első élő rendezvényünk a járvány ideje alatt – mondta Marjanovics, hozzátéve, hogy a COVID-19 miatt a kínálat is szűkült.

Idén nem mutatnak be például kínai filmeket, mivel a járvány megnehezítette a filmek kiválogatását is.

Régóta mutatunk be kínai filmeket, köztük olyan neves alkotóktól, mint Csia Csangko, aki a 2009-es fesztivál díszvendége volt. Filmjeit a legnagyobb szabadtéri moziban, a Metalacban játszottuk – mondta a szervező.

Marjanovics hozzátette, hogy a Szarajevói Filmfesztivál szeretné tovább fokozni az együttműködést a kínai filmiparral és alkotókkal.

Jó húsz évvel ezelőtt hoztuk étre a CineLink platformot, amelynek célja, hogy valamennyi filmes partnerekre leljen filmjei gyártásához és forgalmazásához. A platform révén számos európai film jutott el a kínai közönséghez, és még több kínai film került a világ figyelmének középpontjába – mondta.

Az 1995-ben, a boszniai háború idején indult Szarajevói Filmfesztivál a legnagyobb filmes rendezvény a Balkánon.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük