Kína és közép-kelet európai innovációs együttműködés kiemelt célja a globális kihívások kezelése

A fenntartható fejlődés érdekében Kína tovább mélyíti együttműködését a közép-kelet európai országokkal (KKE) a tudomány, a technológia és az innováció területén – derült ki a 2021-es pekingi Zhongguancun Fórum (ZGC Fórum) elnevezésű rendezvényen.

Wang Zhigang, Kína tudományos és technológiai minisztere, az ötödik Kína-KKE Innovációs Konferencián kijelentette, hogy a Kína és a közép-kelet európai országok közötti együttműködés eredményes volt többek között az oltások kutatásának és fejlesztésének területén, a járványmegelőzéshez kapcsolódó anyagi segítségnyújtásban, valamint támogatta szakértői cserék létrejöttét is.

Wang hozzátette, hogy Kína kész megerősíteni cserekapcsolatait Közép és Kelet-Európa országaival és együttműködni a járvány elleni védekezés területén.

A konferencián résztvevő Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter szerint a tudományos és technológiai együttműködés fontos szerepet játszik a magyar-kínai kapcsolatokban. Hozzátette, hogy több mint 100 magyar-kínai kétoldalú kutatói mobilitási projekt kapott támogatást, amely lehetővé tette a magyar és kínai kutatók számára, hogy sikeresen dolgozzanak együtt természettudományi, mezőgazdasági, élelmiszeripari és környezetvédelmi projekteken.

Vlagyimir Tomsik, a Cseh Köztársaság kínai nagykövete elmondta, hogy a Cseh Tudományos Akadémia megállapodásokat írt alá a Kínai Tudományos Akadémiával, a Kínai Társadalomtudományi Akadémiával és a Kínai Nemzeti Természettudományi Alapítvánnyal, amelyek támogatják a kölcsönös kutatói mobilitást.

„Elismerve a nemzetközi tudományos és technológiai együttműködés fontosságát a koronavírus utáni helyreállítás szakaszában, Bulgária kész aktív részese lenni Kína és a közép- kelet európai országok kezdeményezéseinek” – mondta Nikolai Denkov Bulgária oktatási és tudományos minisztere.

„El kell ismernünk a tudomány fontosságát a járványok kezelésében valamint a koronavírus járvány utáni gazdasági fellendülésben” – mondta Ankica Gudeljevic, Bosznia-Hercegovina polgári ügyekért felelős minisztere.

Az „intelligencia, egészség és karbonsemlegesség” elnevezésű 2021-es ZGC Fórum szeptember 24. és 28. között kerül megrendezésre Pekingben.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük