Az RCEP 2022. január 1-jén lép hatályba

A Kereskedelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP). január 1-jén lép hatályba.

November 2-ig az ASEAN Titkársága megkapta a ratifikációs/elfogadó okiratokat (IOR/A) hat ASEAN-tagállamtól – Bruneitől, Kambodzsától, Laosztól, Szingapúrtól, Thaiföldtől és Vietnamtól –, valamint négy ASEAN-on kívüli országtól aláíró államtól – Kína, Japán, Új-Zéland és Ausztrália.

A megállapodás értelmében az RCEP 60 nappal a minimális IOR/A szám elérését követően lép hatályba. Ez azt jelenti, hogy az RCEP megállapodás 2022. január 1-jén lép hatályba.

A 2020. november 15-én aláírt 15 tagú RCEP a világ legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodása, amely a világ népességének mintegy 30 százalékát fedi le. Gazdasági és kereskedelmi volumene szintén a világ teljes forgalmának 30 százalékát teszi ki.

A megállapodás hatálybalépése nagy jelentőséggel bír a régión belüli szabadkereskedelem további előmozdítása, az ipari és ellátási láncok stabilizálása, valamint Kína magas szintű nyitásának elősegítése szempontjából – közölte a tárca.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük