Kína WTO-tagként nagyban hozzájárul a globális növekedéshez

A Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozása után Kína az évek során konstruktív szerepet játszott – mondta a Xinhua-nak Sean Doherty, a Világgazdasági Fórum (WEF) Nemzetközi Kereskedelmi és Beruházási részlegének vezetője.

2001. december 11-én Kína hivatalosan is csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), és annak 143. tagja lett.

Doherty, a WEF végrehajtó bizottságának is tagja egy nemrégiben adott interjúban elmondta, hogy Kína az elmúlt két évtizedben egyértelműen a globális kereskedelem egyik fő szereplőjévé vált, különösen az áruk terén, és jelentősen hozzájárult a globális növekedéshez.

Szerinte Kína WTO-csatlakozása elősegíti a hazai reform előmozdítását, felgyorsítja Kína nyitásának ütemét és fokozza versenyképességét.

Kína esetében a WTO-tagság értékes volt abban, hogy bizalmat adott a befektetőknek a befektetéshez, mondta Doherty, hozzátéve, hogy ez is segítette a technológia elterjedését, a termékminőség javítását és a környezetvédelmi ellenőrzéseket.

Doherty elmondta, hogy Kína betartotta a WTO konfliktuskezelési mechanizmusának döntéseit, és a közelmúltban vezető szerepet mutatott be olyan témákban, mint a befektetések elősegítése.

„Kína keményen dolgozik azon, hogy kiegyensúlyozott legyen a kereskedelem, az import és az export is” – mondta Doherty, jó példaként a folyamatban lévő negyedik Kínai Nemzetközi Import Expo-t (CIIE) véve.

A CIIE egy nagyon ismert és látogatott expó lett, amely kiváló lehetőséget kínál a Kínán kívüliek számára, hogy többet megtudjanak a Kínán belüli üzleti lehetőségekről, és szorosabb kapcsolatokat alakítsanak ki a kínai vállalatokkal – mondta.

Doherty elmondta, hogy Kína, mint nagy fogyasztó és termelő, a jövőben kritikus szerepet fog játszani a WTO-ban a környezetvédelem és a társadalmi fejlődés kérdéseiben.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük