Karácsonyi árukat szállító tehervonat indult Kínából

Egy különleges, karácsonyi árukat szállító tehervonat indult útjára Kínából a németországi Duisburgba. Érkezés után a csomagokat más európai országokba, köztük Lengyelországba, Belgiumba, Svédországba, Franciaországba és Hollandiába küldik tovább.

A 20 millió jüan (mintegy 3,1 millió dollár) értékű áruval megrakott vonat november 5-én indult a dél-kínai Sencsen városából, és várhatóan 16 nap múlva ér Európába – adta hírül hétfőn a Sencseni Vámhivatal.

A főként Kuangtung és Fucsien tartományokban gyártott exportcikkek iránt rendívül nagy a kereslet Európában, főleg a karácsonyi ajándékvásárlási időszak alatt. A legnépszerűbb termékek közé tartoznak a ruházati cikkek, cipők, fitneszfelszerelések, elektromos kandallók, a különféle LED-világítások, valamint az autóalkatrészek.

„Szeptember és október jelenti a karácsonyi rendelések kiszállításának csúcsszezonját. A koronavírus világjárvány miatt idén azonban kapacitáskorlátok jelentkeztek a tengeri és szárazföldi szállításban” – mondta Wang Ping, a Shenzhen Huashang International Supply Chain Service Co., Ltd. vezérigazgató-helyettese. Hozzátette még azt is, hogy a vonatszolgáltatás nélkül a gyártók kénytelenek lennének a drágább légi fuvarozást választani.

A vasúti szállítás 30 százalékkal csökkentheti a szállítási költségeket a tengerihez képest, és a légi fuvarköltségek körülbelül 20 százalékát teszi ki – fűzte hozzá Wang.

A 2020 augusztusában elindított, 13 438 km hosszú Sencsen-Duisburg vasúti útvonal a leghosszabb Kínát és Európát összekötő tehervonatvonalak közé tartozik. Október végéig 131 utat bonyolítottak le ezen a vonalon, és 81 400 tonna, összesen mintegy 3,4 milliárd jüan értékű árut szállítottak.

A Kínát és Európát összekötő tehervonat utak forgalma 2021 eleje óta erőteljes növekedést mutat, a forgalom éves szinten 40 százalékkal nőtt a Kínai Állami Vasút adatai alapján.

A Kína és Európa között 73 különböző vonalon közlekedő tehervonatok 23 európai ország több mint 170 városába szállítottak árut. A vasúti szolgáltatások az Új Selyemút útvonalán fekvő országok és régiók gazdasági, valamint társadalmi fejlődéséhez is hozzájárulnak.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük