Kína a klímaváltozás elleni harc élvonalában

A kínai kormány kettős célt tűzött ki az éghajlatváltozással szemben vívott harcban: az ország a tervek szerint 2030-ig eléri a szén-dioxid kibocsátás csúcsát, ezt követően fokozatosan csökkenni fog az emisszió, és Kína 2060-ra elérheti a karbonsemlegességet.

Kína a közelmúltban bejelentette, hogy határozottan támogatja a zöld és alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiafejlesztéseket a fejlődő országokban, és ígéretet tett arra is, hogy nem finanszíroz több határain kívül eső szénalapú projektet.

A tervek szerint 2021 végére Kína egységnyi GDP-re jutó szén-dioxid-kibocsátása mintegy 48,4 százalékkal csökken 2005-höz képest, ami meghaladja a nemzetközi közösség által vállalt 40-45 százalékos csökkentést.

A kínai gazdaság jelenleg közepes, illetve gyors ütemben növekszik, és a szén-dioxid-kibocsátás még nem érte el a csúcspontját.

„Helytelen és gyáva dolog Kínát az éghajlatváltozás bűnbakjává tenni” – jelent meg a Morning Star október 31-ei cikkében. Megemlítik továbbá a cikkben azt is, hogy az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás Kínában jelenleg 7,3 tonnát tesz ki, szemben az Egyesült Államok 15,2 tonnájával.

Kína jelenleg 204 GW napelem kapacitással rendelkezik és szélenergia kapacitás tekintetében is lekörözi az Európai Unió számait.

Kína birtokolja a világ nagy sebességű elektromos vonatainak több mint 2/3-át. Az országban csaknem annyi elektromos autó van, mint az Egyesült Államokban és az Európai Unióban együttvéve, és az Új Selyemút projekt energiával kapcsolatos befektetéseinek 57 százaléka megújuló energiából származik, szemben a két évvel ezelőtti 28 százalékkal.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük