Kína és Afrika – fenntartható együttműködés és közös jövő

Kína és Afrika törekszik a két ország közötti minőségi, emberbarát és fenntartható együttműködés előmozdítására – nyilatkozta Yang Jiechi vezető kínai diplomata.

A Kína-Afrika Együttműködési Fórum (FOCAC) közelmúltban lezárult nyolcadik miniszteri konferenciáján Hszi Csin-ping elnök négy javaslatot tett a két ország közös jövőjének felépítésére és bejelentette a „Kilenc Program” megvalósítását, valamint felvázolta Kína Afrikával folytatott együttműködési terveit a következő három évre – mondta Yang a Xinhua hírügynökségnek adott hétfői interjújában, miután hivatalos látogatást tett a Kongói Köztársaságban és Sierra Leonéban.

Yang, a Kínai Kommunista Párt (CPC) Politikai Irodájának tagja és a Központi Külügyi Bizottság Hivatalának igazgatója hozzátette, hogy Kína szoros kapcsolatban marad Afrikával és segít az országnak a megbeszélt lépések megvalósításában.

Kína a koronavírus járvány elleni harcban is segítséget nyújt Afrikának – tette hozzá Yang. Jelenleg az afrikai országokban alacsony a koronavírus elleni vakcinákhoz való hozzáférés és az átoltottság aránya, ezáltal magas a járványveszély. Az immunizálási szakadék megszüntetése és az oltások elosztásának kezelése kiemelt feladat – közölte Yang.

Kína együttműködik az afrikai országokkal az oltóanyag-ellátás megszervezésében, támogatja az Afrikai Unió által kitűzött célt, hogy jövőre elérjék az afrikai lakosság 60 százalékos átoltottságát.

Kína 10 egészségügyi projekt megvalósításán is dolgozik, valamint 1500 egészségügyi dolgozót és közegészségügyi szakértőt küld Afrikába.

Yang nyilatkozatában azt is kiemelte, hogy Kína támogatja Afrika gazdasági fellendülését – és felgyorsítja azon intézkedések végrehajtását, amelyek támogatják Afrika fejlődését.

Kína támogatja továbbá az ország fenntartható fejlődésre való képességét is, mivel előreláthatóan Afrika lesz az éghajlatváltozás szempontjából az egyik leginkább veszélyeztetett terület a bolygón.

Kína segíteni fogja Afrikát a digitális gazdaság programjainak megvalósításában, és támogatja az afrikai országokat abban, hogy áthidalják a „digitális szakadékot”, és felzárkózzanak a globális digitális gazdaság fejlődési üteméhez.

Ugyancsak elengedhetetlen az egyenlőség és az igazságosság védelme, valamint Kína, Afrika és más fejlődő országok közös érdekeinek védelme. Kína ebben is támogatja Afrikát.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük