A kínai külügyminiszter nyilatkozott a kínai-európai kapcsolatokról

December 30-án Vang Ji kínai államtanácsos és külügyminiszter interjút adott a Xinhua Hírügynökségnek és a Kínai Központi Televíziónak a kínai-európai kapcsolatokról.

Vang Ji rámutatott, hogy az elmúlt év számos kivételesen fontos eseményben bővelkedett a kínai-európai kapcsolatok tekintetében.

Hszi Csin-ping kétszer vett részt Kína, Franciaország és Németország vezetőinek videós csúcstalálkozóján, és Li Ko-csiang miniszterelnök is jó kapcsolatot ápol az európai vezetőkkel és vállalkozókkal. A kedvezőtlen történések ellenére is tovább fejlődött a gazdasági és kereskedelmi együttműködés az európai országokkal, az éves kereskedelem volumene pedig 31 százalékkal nőtt és meghaladta a 800 milliárd dollárt. Hivatalosan is hatályba lépett a földrajzi jelzésekről szóló megállapodás Kína és az Európai Unió között, és magas szintű párbeszédek kezdődtek a környezetről, az éghajlatról és a digitális technológiákról. Rekordszámú vonat közlekedett Kína és Európa között, és újabb lépések történtek az olyan mérföldkőnek számító Új Selyemút projektekben, mint a pireuszi kikötő és a magyar-szerb vasút.

Kína és Európa konszenzusra jutott a multilateralizmus fenntartása és a globális kormányzás megerősítése terén, valamint pozitív eredményeket értek el az éghajlatváltozás és a járványok elleni közös küzdelemben.

A sikerek ellenére Kína ugyanakkor úgy látja, hogy a Kínával kapcsolatos európai politikában megosztottság tapasztalható.

Kína és Európa rendszerei eltérőek, de ez nem jelenti azt, hogy a két fél nem működhet együtt. Mindkét fél teljes mértékben tisztelheti egymást, tanulhat egymástól és segítheti egymást. Ebben a tekintetben Kína erősíteni kívánja az Európával folytatott kommunikációt és párbeszédet olyan fontos kérdésekről is mint az emberi jogok és a demokrácia.

Kína reméli, hogy Európa, mint a többpólusú világ egyik kiemelt szereplője, függetlenebb, tárgyilagosabb és racionálisabb felfogást alakít ki Kínáról, és támogatja a két fél kölcsönösen előnyös együttműködését. Áldás lesz a világ és az emberiség számára, ha a két fő erő, a két fő piac és a két fő civilizáció, Kína és Európa, ki tudja egészíteni egymás erősségeit és fenn tudja tartani a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatát. Vang Ji elmondta, hogy az EU—Kína Átfogó Befektetési Megállapodás rendkívül hasznos, ezért egymás nézőpontjának jobb megértése érdekében folytatni kell a témában megkezdett párbeszédeket.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük