A kínai nagykövetség a Kína-Izraeli diplomáciai kapcsolatok 30. évfordulóját ünnepli

Kína izraeli nagykövetsége adott otthont a kínai-izraeli diplomáciai kapcsolatok 30. évfordulója alkalmából rendezett online ünnepségnek hétfőn.

Cai Run izraeli kínai nagykövet és Orna Barbivay izraeli gazdasági és ipari miniszter online beszédet modnott a történelmi esemény alkalmából.

„Az elmúlt 30 év során mindkét ország vezetőinek és nemzeteinek közös erőfeszítéseinek köszönhetően a kínai-izraeli kapcsolatok egészséges és stabil növekedést értek el, és hagyományos barátságunk helyreállt” – mondta Cai beszédében.

Az elmúlt 30 évben egyre erősödő politikai kölcsönös bizalom, a kölcsönösen előnyös együttműködés erőteljes fejlődése, valamint a kínai és izraeli emberek közötti barátság mélyebbé válása volt tapasztalható – jegyezte meg.

A kínai nagykövet tükörnek nevezte a történelmet, amely a jelenre és a jövőre is rávilágít, és mindkét országtól elvárja, hogy továbbra is tartsák be a nemzetközi kapcsolatokat szabályozó alapvető normákat, így egymás szuverenitásának kölcsönös tiszteletben tartását és a belügyekbe való be nem avatkozást.

„Kína és Izrael hasonló elképzelésekben, egymást kiegészítő erősségekben, nagy lehetőségekben és fényes együttműködési kilátásokban osztoznak. Minden okunk megvan arra, hogy kölcsönösen előnyös eredményeket érjünk el” – összegezte Cai.

Orna Barbivai a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felállítása óta Kínát azonosította Izrael egyik legfontosabb kereskedelmi partnereként, megjegyezve, hogy Kína és Izrael jól kiegészíti egymást, és számos partnerséget épített ki, feltárt különböző kereskedelmi lehetőségeket és együttműködött az innováció terén a két nép az elmúlt 30 évben.

Izrael nagy jelentőséggel bír a Kínával fenntartott gazdasági kapcsolatok elmélyítésében, és örömmel járul hozzá a két ország közötti kereskedelmi, ipari és technológiai együttműködés erősödéséhez – tette hozzá.

Az online ünnepségen megjelent egy újrakomponált klip, a „Chinese Melody”, amelyet Simon Peresz volt izraeli elnök írt.

Az ünnepség része egy hagyományos kínai népkoncert és egy fotókiállítás is, amelyen több mint 70 fényképet mutattak be a két ország között az elmúlt 30 év fontos eseményeiről.

1992. január 24-én Kína és Izrael aláírta a diplomáciai kapcsolatok létrehozásáról szóló megállapodást a két ország között. 2017-ben a két ország egy innovatív, átfogó partnerség létrehozását jelentette be, hogy új szintre emelje kétoldalú kapcsolatait.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük