Hszi Csin-ping elnök 2022-es újévi beszéde

Szilveszter estéjén Hszi Csin-ping elnök elmondta 2022-es újévi beszédét.

Köszöntök mindenkit! Közeleg a 2022-es év. Boldog új évet kívánok mindenkinek Pekingből!

Az elmúlt év rendkívüli jelentőségű év volt. Pártunk és országunk történetében mérföldkőnek számító eseményeket éltünk át. Egy minden tekintetben modern szocialista ország felépítésének új útjára indultunk, és magabiztosan haladunk a kínai nemzet megújulása felé vezető úton.

A kínai emberek az év elejétől a végéig keményen dolgoztak többek között a mezőkön, vállalkozásokban, közösségekben, iskolákban, kórházakban, laktanyákban és kutatóintézetekben. Az év során minden erőfeszítést megtettünk és sokat kaptunk cserébe. Ahogy múlik az idő egy rugalmas és dinamikus Kína képe tárul elénk, egy országot látunk melynek népe barátságos és tiszteletreméltó, egy országot, amely napról napra gyorsan fejlődik.

Július 1-jén ünnepélyes keretek között megünnepeltük a Kínai Kommunista Párt (KKP) megalakulásának 100. évfordulóját. A Tien’anmen bástyáján állva elcsodálkozhattunk azon a rendkívüli úton, amelyet ez a nagy párt megtett, a kínai kommunisták útját, amely a százmilliós kínai népet vezeti minden akadályt és kihívást leküzdve. Nagy küldetésünk teljesítéséhez mindig hűnek kell maradnunk eredeti törekvésünkhöz. Csak erélyes és elszánt erőfeszítéssel teljesíthetjük célunkat, bizonyulhatunk méltónak korunkhoz, és csak így felelhetünk meg az emberek elvárásainak.

A CPC 19. Központi Bizottságának hatodik plenáris ülése elfogadta a párt harmadik, történelmi kérdésekről szóló határozatát. A CPC 100 éves eredményei motiváltak, 100 éves tapasztalata pedig inspiráltak bennünket. Megemlítettük Mao Ce-tung volt kínai pártelnök és Huang Yanpei híres kínai pedagógus történelmi beszédét. A kínai nemzet nagy megújítása nem lesz olyan egyszerű feladat, mint egy séta a parkban; ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni. Mindig szem előtt kell tartanunk a hosszú távú perspektívát, észben kell tartanunk a lehetséges kockázatokat, meg kell őriznünk a stratégiai fókuszt és az eltökéltséget, és a nagyobb, valamint a legkisebb területekre is figyelmet kell fordítanunk.

Hatalmas az országunk, ezért több a nehézség, de bármilyen nagy is, hazánknak is megvan a prioritási listája. A számtalan dolog, amivel foglalkozunk, mindig a háztartásokat érintő dolgokra vezethető vissza. Látogatásaim során sok olyan dolgot láttam és hallottam, amit nagyon inspirálónak találtam. Minden alkalommal, amikor meglátogatom az embereket az otthonukban, megkérdeztem őket, hogy milyen nehézségeik vannak, és emlékszem mindenre, amit megosztanak velem.

Mindig az emberek gondjai érdekelnek, és arra törekszem, hogy teljesítsem, amit az emberek szeretnének. Mivel magam is vidékről származom, pontosan tudom, milyen érzés a szegénység. A kínai nép nemzedékről nemzedékre végzett kitartó erőfeszítéseinek köszönhetően azoknak, akik egykor szegénységben éltek, többé nem kell aggódniuk az élelem vagy a ruházat miatt, sem az oktatáshoz, a lakhatáshoz és az egészségbiztosításhoz való hozzáférés miatt. A minden tekintetben virágzó társadalom megvalósítása és a rendkívüli szegénység felszámolása az, amit a CPC biztosított népünknek, és ez egyben felajánlás is a világ számára. Annak érdekében, hogy mindenki jobb életet élhessen, soha nem szabad belenyugodnunk abba, amit elértünk, hiszen még hosszú út áll előttünk.

Az elmúlt néhány évben a Sárga-folyó felső, középső és alsó folyásánál fekvő mind a kilenc tartományt, illetve autonóm régiót meglátogattam. A Sárga-folyó, valamint a Jangce-folyó, a kínai nemzet két „anyafolyója” a tiszta vízű Qinghai-tó és a hatalmas Yarlung Zangbo folyó; az évszázad projektjeként ismert Dél-Észak vízelterelő, a térképen zöld foltként látható Saihanba erdő; az elefántok vagy a tibeti antilopok vándorlása mind arra emlékeztetnek bennünket, hogy „Ha nem hagyjuk cserben a természetet, a természet soha nem hagy cserben minket”.

Az idei év számos emlékezetes pillanatot tartogatott: a Marsot kutató Zhurong űrszonda, a Xihe műhold és a csillagok között utazó Tianhe űrállomás; sportolók, akik a sportpályákon küzdöttek; az egész nemzet egységes küzdelme a koronavírus járvánnyal szemben; az emberek összefogása ahogy a katasztrófa sújtotta területeken újjáépítik otthonaikat; a Népi Felszabadító Hadsereg és a Fegyveres Rendőrség tagjai, akik elkötelezettek az erős hadsereg felépítésében és hazánk védelmében. Számtalan meg nem énekelt hős kemény munkája és elhivatottsága mind hozzájárult Kína haladásához az új korszakban.

Hongkong és Makaó jóléte és stabilitása rendkívül fontos az anyaország számára. Csak összefogással és összehangolt erőfeszítésekkel tudjuk hosszú távon biztosítani az „egy ország, két rendszer” megfelelő megvalósítását. Szülőföldünk teljes újraegyesítése a Tajvani-szoros mindkét oldalán élők közös törekvése. Őszintén remélem, hogy a kínai nemzet összes fia és lánya egyesíti erőit nemzetünk szebb jövőjének megteremtése érdekében.

Telefonhívásaim, valamint a külföldi vezetőkkel és nemzetközi szervezetek vezetőivel folytatott virtuális találkozóim során sokszor hallottam dicséreteket, amelyek Kína koronavírus elleni harcát és a járvány legyőzéséhez kapcsolódó felajánlásait méltatták. Kína eddig kétmilliárd adag koronavírus elleni oltóanyagot adott át több mint 120 országnak és nemzetközi szervezetnek. A világ országai csak az egység, a szolidaritás és az együttműködés révén írhatnak új fejezetet az emberiség közös jövőjéről.

Alig több mint egy hónap múlva kezdődnek a pekingi téli olimpiai és paralimpiai játékok. Az olimpiai nagyban hozzájárul a téli sportok népszerűsítéséhez a lakosság körében. Minden erőfeszítést megteszünk, hogy nagyszerű olimpiai játékokat mutassunk be a világnak. A világ Kína felé fordítja a tekintetét, Kína pedig készen áll.

Hamarosan megkondul az újévi harang. Jelenleg is három kínai űrhajós teljesít szolgálatot a világűrben; tengerentúli honfitársaink még mindig nagyon keményen dolgoznak; nagykövetségeink és konzulátusaink munkatársai, a kínai cégek külföldre küldött kollégái, illetve a külföldön tanuló kínai diákok most is helytállnak; az álmaik megvalósulásáért dolgozók most is küzdenek. Gratulálok minden nagy erőfeszítéséhez, és a legjobbakat kívánom az újévre.

Dolgozzunk együtt a közös jövőért. Azt kívánom, hogy népünk békében és harmóniában éljen!


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük