Létrejött a világ legnagyobb gazdasági együttműködése

Szombaton lép életbe a világ legnagyobb kereskedelmi megállapodása, a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP- Regional Comprehensive Economic Partnership). Miről szól a megállapodás? Miért olyan fontos? Milyen előnyökkel jár majd? Az alábbiakban válaszolunk néhány kulcsfontosságú kérdésre az új kereskedelmi megállapodással kapcsolatban.

Miről szól a megállapodás?

Az RCEP-megállapodást nyolc év tárgyalás után, 2020 novemberében írta alá a 15 részt vevő ország, köztük tíz ASEAN-tagország, valamint Kína, Japán, a Koreai Köztársaság, Ausztrália és Új-Zéland.

A megállapodás értelmében a tagok közötti árukereskedelem több mint 90 százalékára vámmentessé válik. Az RCEP országai csökkentik a gazdasági és kereskedelmi korlátozásokat, hogy megkönnyítsék az áruk és tényezők áramlását, elmélyítsék az együttműködést, valamint javítsák a termelés hatékonyságát.

Miért fontos?

Az RCEP 15 tagállama 2,27 milliárd embernek ad otthont, együttes GDP-je eléri a 26 billió amerikai dollárt. A résztvevő országok 2019-ben a világ teljes exportjának mintegy 30 százalékát realizálták.

Az Egyesült Nemzetek Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) úgy vélekedik, hogy az RCEP jelentős hatással lesz a nemzetközi kereskedelemre.

A megállapodás értelmében a felek eltörölnek bizonyos tarifákat, így például a Japánból Kínába exportált ipari árucikkek mintegy 86%-a vámmentessé válik.

Milyen előnyökkel jár a megállapodás?

A Peterson Institute for International Economics előrejelzései szerint az RCEP 2030-ra évi 186 milliárd amerikai dollárral növeli a globális nemzeti jövedelmeket.

A szabadkereskedelmi megállapodás elősegíti a kereskedelem növekedését, valamint a világgazdaság fellendülését.

Az RCEP jelentősége a koronavírus járvány közepette még hangsúlyosabbá válik. Az UNCTAD kutatásai szerint az RCEP-hez hasonló kereskedelmi megállapodásokban részt vevő országok, ellenállóbbak a világjárvány okozta globális kereskedelmi visszaeséssel szemben.

Kína szerepe

Kína aktív szerepet játszott a regionális kereskedelem és növekedés támogatásában, valamint az RCEP létrehozásának előmozdításában.

Az ország vezető szerepet vállalt az RCEP-megállapodás ratifikálásában, és kész végrehajtani a 701 kötelező érvényű kötelezettséget, amint a kereskedelmi megállapodás hatályba lép.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük