A kínai gazdaság nagy lendülettel vág neki a Tigris évének

Nagy lendülettel kezdték újra a munkát a kínai cégek az újévi leállás után.

Rong Juchuan, a ningboi székhelyű textilipari vállalat, a Beyond Group alapítójának véleménye szerint cégére rengeteg kihívás vár 2022-ben. Hozzátette, hogy a vállalatok „nem várhatnak ölbe tett kézzel, hanem át kell venniük az irányítást”.

2022-ben a vállalat kiemelten kezeli digitális képességeinek fejlesztését és az új értékesítési csatornák – például élő közvetítést alkalmazó e-kereskedelmi platformok – használatát a működési költségek csökkentése és a kereslet növelésének érdekében – mondta Rong.

A vállalatok lelkesedését a legutóbbi gazdasági adatok is tükrözik. A kínai feldolgozóipar beszerzési menedzserindexének (PMI- Purchasing Managers Index) januári értéke 50,1 volt, ami gazdasági bővülést és növekedést jelez.

Különösen a feldolgozóipari vállalatok bizalma nőtt, a termelési és üzemeltetési várakozások alindex értéke elérte az 57,5-öt, ami 3,2 százalékponttal magasabb, mint az egy hónappal korábban mért érték.

Kína gazdasági teljesítménye az első negyedévben várhatóan felülmúlja a piaci várakozásokat – mondta Li Chao, a Zheshang Securities vezető közgazdásza, arra hivatkozva, hogy a PMI három egymást követő hónapban is a növekedési sávban maradt.

A kínai ipari gazdaság ellenálló képességét más mutatók is jól tükrözik. A kelet-kínai Csiangszu tartományban található erőmű villamosenergia felhasználása 18,27 százalékkal nőtt az ünnepek alatt.

A Kínai Villamosenergia-tanács becslése szerint 2022-ben az ország teljes villamosenergia-fogyasztása 5-6 százalékkal fog emelkedni.

Kína 2022-es célja a stabil növekedés, valamint a magas nyersanyagárak és az ellátási lánc kihívásainak ellenére leküzdése.

Ennek érdekében számos intézkedést vezettek be, beleértve a kis- és középvállalkozások fejlődésének fellendítését, az ellátási lánc ellenálló képességének fokozását, valamint a feltörekvő ágazatok, például az új energiával működtetett járművek (NEV) szerepének növelését.

„2022-ben nagyobb hangsúlyt fektetünk a kis-, közép- és nagyvállalkozások közötti együttműködés és innováció előmozdítására” – mondta Xu Xiaolan, az Ipari és Informatikai Minisztérium alelnöke.

A NEV-piac az ipari növekedés egy másik fontos mozgatórugója. Az ország új energiával működtett járműeladásai 2021-ben hetedik egymást követő évben az első helyen álltak világszerte.

Kína a jövőben tovább kívánja segíteni ennek a virágzó szektornak a növekedését a chiphiány enyhítésével, a támogató létesítmények, például az akkumulátorcsere állomások fejlesztésével, valamint a NEV akkumulátorok újrahasznosításával.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük