Kína és a latin-amerikai országok erősítik partnerségüket

Kína és Latin-Amerika elmélyíti partnerségét az argentin Selyemút Kezdeményezéssel (BRI) – közölték szakértők.

Új szakasz a fejlesztésben

Idén 50 éve, hogy Kína és Mexikó, valamint Kína és Argentína között létrejött a diplomáciai kapcsolat. Ezenkívül a hónap elején megjelenő nyilatkozatban szó esett a Kína és Ecuador közötti átfogó stratégiai partnerség elmélyítéséről. Ezek a lenyűgöző eredmények előrevetítik, hogy a Kína és a latin-amerikai országok közötti kapcsolatok 2022-től a fejlődés új szakaszába fognak lépni.

További siker, hogy Argentína bekerült a BRI-be, amely már a 21. latin-amerikai ország, amely ezt tette.

Kína és Argentína tervezi elmélyíteni együttműködését a kereskedelem, a mezőgazdaság, a bányászat, az infrastruktúra, a beruházások és a finanszírozás, valamint a világjárvány elleni küzdelem területén.

Kína és Argentína tervezi elmélyíteni együttműködését a kereskedelem, a mezőgazdaság, a bányászat, az infrastruktúra, a beruházások és a finanszírozás, valamint a világjárvány elleni küzdelem területén.

Valójában Kína mindig is nagy jelentőséget tulajdonított a latin-amerikai országokkal fenntartott kapcsolatok fejlesztésének, különféle együttműködések megvalósítása az infrastruktúra-építés és a kereskedelem területén.

A kapcsolatok további erősítése a világjárvány közepette

Kína a világjárvány kezdete óta fontos szerepet játszik a latin-amerikai országok megsegítésében. Ez idő alatt Kína több ezer maszkot, tesztkészletet és tucatnyi légzőkészüléket adományozott latin-amerikai országoknak.

2021 augusztusában a chilei kormány felkérte a kínai Sinovac Life Sciences Co., Ltd. biogyógyszeripari vállalatot, hogy működjenek együtt. A Sinovac befektet Chilében egy COVID-19 és más betegségek elleni oltóanyag kutatási és fejlesztési központ és gyártó létesítmény létrehozására. Ezzel kapcsolatban Kína és Latin-Amerika új együttműködési területet talált a COVID-19 vakcina exportja, valamint kutatása és fejlesztése terén.

„A COVID-19 világjárvány kitörése óta Kína és a latin-amerikai országok támogatják egymást, és a közös jövőről alkotnak víziót. A két fél együttműködése nem csak a vakcinák terén előnyös mindkét fél számára, hanem azon túl is” – mondta Wang Chao, a Kínai Népi Külügyi Intézet elnöke.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) szerint Chilében mára több mint 47 millió adag COVID-19 oltóanyagot adtak be, ennek 55%-a Kínából származik. Ecuadorban a Sinovac vakcina 52%-át teszi ki az ország által beadott több mint 30 millió adagban.

Sebastian Pinera chilei elnök tavaly februárban kapta meg a Sinovac által kifejlesztett CoronaVac vakcina első adagját, bizalmat üzenve ezzel a lakosságnak a Sinovac CoronaVac vakcina felvételével kapcsolatban.

Gyümölcsöző kereskedelmi együttműködés

A Kína és a latin-amerikai országok közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés a térség gazdasági növekedésének fontos motorjaként szolgált.

A kínai vámadatok azt mutatják, hogy a latin-amerikai országokkal folytatott kínai kereskedelem 2021-ben elérte a 451,59 milliárd dollárt, ami 41,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az import és az export pedig rekordmagasságot ért el, 222,58 milliárd dollárt, illetve 229,01 milliárd dollárt. Kína továbbra is a régió második legnagyobb kereskedelmi partnere.

A latin-amerikai cseresznye, narancs és áfonya népszerű a kínai fogyasztók körében, míg az elektromos járművek, a mobiltelefonok és a „Made in China” háztartási gépek jobb életet kínálnak a latin-amerikai embereknek.

A Latin-Amerika és Karib-térség Gazdasági Bizottsága (ECLAC) megjegyezte, hogy a Kína és Latin-Amerika közötti kereskedelem lenyűgöző növekedést mutatott a világjárvány idején, értékelve a két fél közötti kereskedelmi együttműködésben rejlő nagy rugalmasságot és potenciált.

Wang Ping, a Nankai Egyetem professzora elmondta, hogy a BRI kezdeményezés még mindig képes a két fél közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés fokozására.

„Mivel mindkét oldalon erős az akarat, hogy jobban összetartó területeken dolgozzanak együtt, a BRI nagyobb színteret jelent mindkét fél számára, szebb jövővel” – mondta Wang.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük