Kína szabadkereskedelmi megállapodásról folytat tárgyalásokat Ecuadorral

Guillermo Lasso ecuadori elnök elismerően nyilatkozott az Ecuador és Kína közötti szabadkereskedelmi megállapodásról (FTA) szóló tárgyalások megkezdéséről, hozzátéve, hogy a Kínába irányuló export növekedése új lehetőségeket teremt országa számára.

Lasso, aki múlt héten fejezte be hivatalos kínai látogatását, szerdán tartott sajtótájékoztatóján nyilatkozott.

Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszter és Julio Prado ecuadori külkereskedelmi ​​miniszter a közelmúltban egyetértési nyilatkozatot írt alá, amely a kétoldalú szabadkereskedelmi tárgyalások kezdetét jelentette.

Az elnök hangsúlyozta, hogy javítani és diverzifikálni kell a Kína felé irányuló exportot és nem csak az olyan csúcstermékekre kell koncentrálni, mint például a sárkánygyümölcs. „Ha Ecuador több garnélarákot és több banánt ad el Kínának, azzal növeli a foglalkoztatást az országban és a piac is megerősödik – tette hozzá Lasso.

„Úgy gondolom, hogy egy 17,7 millió lakosú ország számára, mint amilyen Ecuador hatalmas lehetőség belépni egy nagy, 1,4 milliárd lakosú piacra – fűzte hozzá az elnök.

Míg a koronavírus világjárványból való nehézkes kilábalás nem tesz lehetővé nagy gazdasági ugrást, Ecuador számára nagy segítséget jelent Kína kereskedelmi nyitottsága – tette hozzá.

Mivel 10 ecuadoriból csak háromnak van bejelentett állása, az ecuadori kormány előtt álló egyik legnagyobb kihívás a foglalkoztatás növelése, ami sürgetővé teszi az exporttevékenységek bővítését.

Az elmúlt években a Kína és Ecuador közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés figyelemre méltó eredményeket ért el a kétoldalú kereskedelem jelentős növekedésével – áll a Kínai Kereskedelmi Minisztérium hét elején kiadott közleményében.

Kína Ecuador második legnagyobb kereskedelmi partnere. 2021-ben a kétoldalú kereskedelem összértéke elérte a 10,95 milliárd USA-dollárt, ami 44,5 százalékos éves növekedést jelent.

A közlemény szerint a szabadkereskedelmi megállapodás aláírása elősegíti a kétoldalú kereskedelemben rejlő lehetőségek további kiaknázását, és elősegíti annak fenntartható, stabil és diverzifikált fejlődését.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük