Kína továbbra is támogatja Afganisztánt

A Kína által Afganisztánnak biztosított források segítik a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő afgánokat a kemény tél és a koronavírus világjárvány átvészelésében. Az amerikai erők és szövetségeseinek kivonulása után Kína kész politikai szerepvállalásának bővítésével segíteni a helyzet hosszú távú megoldását– mondta az ENSZ menekültügyi szervezetének egyik magas rangú tisztviselője.

Az Egyesült Államok vezette NATO-erők Afganisztánból való kivonását követő konfliktus miatt mintegy 3,5 millió afgán maradt lakhely nélkül. A bajbajutottak 80 százaléka nő és gyermek, akiknek élete a humanitárius segélyektől függ – mondta Indrika Ratwatte, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR)  Ázsiáért és Csendes-óceániért felelős igazgatója.

A kitelepített lakosságra tavaly november óta küzd a kemény afganisztáni téllel. „A hőmérséklet egyes területeken akár mínusz 20-25 Celsius-fokig is csökkenhet” – mondta

A koronavírus világjárvány is nagy kihívást jelent, mivel az afgán lakosság mindössze 10 százaléka részesült teljes körű védőoltásban.  A kínai kormány által adományozott vakcinák, fecskendők és védőfelszerelések nagyon hasznosak bizonyultak.

Videós interjújában Ratwatte aggodalmának adott hangot az ország vidéki területeinek rossz egészségügyi infrastruktúrája miatt.

„Mindannyian tudjuk, hogy az új variánsok folyamatosan terjednek, akik nincsenek beoltva azok nem érezhetik magukat biztonságban” – mondta.

Ratwatte elmondta, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága hatalmas erőfeszítéseket tett Afganisztán érdekében, de egyre több segítségre van szükségük.

Hozzátette azt is, hogy januárban az ENSZ menekültügyi szervezete 4,4 milliárd amerikai dollár értékű segélykérelmet nyújtott be Afganisztán számára, amely minden idők legnagyobb humanitárius segélykérelme.

Ratwatte örömmel üdvözölte, hogy Kína kész továbbra is támogatni az országot.  A menekültügyi szervezet adatai alapján Kína hozzájárulása a 2020-as 1,77 millió amerikai dollárról 2021-re 5,33 millió dollárra emelkedett.

Kína a az UNHCR-rel együttműködve egy újabb segélyszállítmányt küldött az országba, amely novemberben érkezett meg.

Ratwatte arra is rámutatott, hogy Kína hozzájárulása az afganisztáni helyzet javításához túlmutat az orvosi és humanitárius erőforrások biztosításán. „Nagyon nagyra értékeljük, amit Kína tett, nemcsak segélyszállítmányokkal támogatja az országot, de politikai szinten is próbál részt venni a megoldások megtalálásában” – mondta.

Ratwatte megjegyezte, hogy továbbra is rendkívül fontos, hogy az Afganisztánban élő 38 millió ember támogatást kapjon. Arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy fogjon össze, és mutassa meg politikai akaratát és képességét az afgán nép előtt álló kulcsfontosságú kérdések kezelésében.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük