Egy régi-új ruhadarab : a kókuszrost esőkabát

Ha beleolvasunk kínai költészet klasszikusaiba, számtalan verset találhatunk a kókuszrost esőkabátról. A régi időkben a vidéki területeken általánosan használt ruhadarab a széltől és az esőtől egyaránt megvéd. Az idők változásával a nejlon esőkabátok és az esernyők megjelenése miatt ez az elmaradhatatlan esőfelszerelés fokozatosan eltűnt. De az emberek fejéből nem tűnt el. Különösen nem tűnt el a fejéből egy a nyolcvanas években Linji városában született hölgynek, aki megőrizte a nagymamájától örökölt tudást, sőt innovációval új életet adott neki. Ő Tang Hongjan. 

“Linshu megyében nagy múltra tekint vissza a kókuszrost esőkabát szövés, és régebben szinte minden faluban voltak olyan kézművesek, akik tudtak kókuszrostból esőkabátot szőni, aztán ez a tudás fokozatosan eltűnt. Ezt nem hagyhattam”.- mondja  Tang 

A kókuszrost esőkabát gyártási folyamata bonyolult. Az anyagok előkészítésétől a befejezésig több tucat folyamat van.  Ügyességtől függően három-hétnap alatt lehet egyetlen darabot elkészíteni. ” – meséli Tang  miközben éppen egy kabátot szőtt, kezében a kialakuló ruhadarab szinte táncolt.

 Egy erős és tartós kókuszháncs esőkabát szövéséhez a gallérdörzsölés és a kötélkötés, a gallérfonás,, a fűkötés, a fűfelosztás, az átkötés és még rengeteg lépés szükségesek. A ruhadarab szövésekor egyik csomót össze kell kötni a másikkal és egymás után.

Néhány új elemet innovatív módon beépítettünk a kókuszrost esőkabát szövési folyamatába, hogy szebbé és díszesebbé tegyük, így már nem csak esőfelszerelés lesz a szél és eső visszaszorítására, hanem egy divatos népművészeti termék is.” mondja büszkén Tang.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük