Linshu hagyományos népszokása: Az ötszínű zsinór 

Linshu megyében minden Sárkányhajó Fesztiválon – a rizsgombócok készítésén túl – a legfontosabb szokás, hogy hagyják a gyerekeket ötszínű zsinórt viselni. És mindezt azért, hogy kiűzzék a gonosz szellemeket és a betegségeket.

Ez a szokás a Han-dinasztia idejére nyúlik vissza. Korabeli feljegyzések szerint az ötszínű zsinór viselése a karon távol tarthatja a betegségeket és a szellemeket.

Az ötszínű zsinór az ókori kínai öt elem koncepciójából fejlődött ki. Az öt szín öt irányt jelöl, amelyek erősítik és semlegesítik egymást és titokzatos hatást fejtenek ki, kiűzik a gonosz szellemeket és meghozzák a szerencsét.

A zöld a fákat és az égtájak közül keletet szimbolizálja; a piros a tüzet és a déli irányt ; a sárga a földet és a központit ; a fehér az aranyat és  nyugatot ; a fekete a vizet és északot jelképezi.
 Az állatokat is szimbólumként használták. A zöld sárkány állt keleten, a rózsapinty  délen, a fehér tigris a nyugaton, a fekete teknős (és a kígyó) északon, a sárga sárkány pedig a központi helyen..
Arra, hogy az ötszínű zsinór a gonosz szellemek és betegségek kiűzésére miért alkalmas, arra nincs konkrét magyarázat. De a hit és a szokás tovább él Santung tartomány eme megyéjében Linshuban.

BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük