A mesterséges intelligencia és az El Nino

Kínai kutatók mesterséges intelligencia (AI) modellt fejlesztettek ki mélytanulási algoritmusokkal, hogy előre jelezzék a csendes-óceáni El Nino központi eseményeinek alakulását és mintázatait.

A tudósok úgy vélik, hogy a Csendes-óceán középső részén zajló El Nino események messzemenő hatást gyakorolhatnak a globális éghajlatra, így a pontos előrejelzések kulcsfontosságúak a felkészültség és a kockázatcsökkentés szempontjából.

A konvolúciós neurális hálózati technológia alapján a Kínai Tudományos Akadémia Légkörfizikai Intézetének (IAP) kutatói mély tanulási modellt dolgoztak ki a tengerfelszíni hőmérsékleti anomáliák térbeli mintázatának előrejelzésére a Csendes-óceán egyenlítői részén.

„Ez a tanulmány bemutatja az MI-ben rejlő potenciált az olyan jelentős éghajlati események előrejelzésének javításában, mint az El Nino, amelyek pusztító hatással lehetnek szerte a világon” – mondta Huang Ping, az IAP kutatója és az Advances című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány megfelelő szerzője. Légkörtudományok.

A tanulmány szerint az AI-modell pontosságában felülmúlja a hagyományos dinamikus modelleket, különösen a tengerfelszíni hőmérsékleti anomáliák előrejelzésében a Csendes-óceán nyugati-középső egyenlítői részén.

A tanulmány azt is sugallja, hogy az AI-modellből és a dinamikus modellekből származó előrejelzéseket kombináló hibrid modell még nagyobb pontosságot ér el a Csendes-óceán középső és keleti részének El Nino eseményeinél.

A kutatócsoport azt tervezi, hogy tovább kívánja hasznosítani a mély tanulás erejét, hogy kiterjessze az AI-modellek alkalmazását a szezonális éghajlat-előrejelzésben, hogy korábbi és pontosabb figyelmeztetéseket biztosítson a főbb időjárási eseményekről.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük