Kína-Pakisztán kooperáció

Az ország északnyugati Khyber Pakhtunkhwa (KP) tartományában található Rashakai különleges gazdasági övezet (SEZ) a Kína és Pakisztán közötti ipari együttműködést megváltoztató projektje – mondta egy pakisztáni miniszter.

„Nemcsak a tartomány, hanem egész Pakisztán társadalmi-gazdasági fejlődéséhez járul hozzá” – mondta Sawal Nazir, a KP helyi önkormányzati, választási és vidékfejlesztési osztályának minisztere a Hszinhua hírügynökségnek kedden egy, a tartomány 10. évfordulóját ünneplő rendezvényen. A Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) a KP helyi pakisztáni-kínai baráti szövetsége által itt szervezett.

Elmondta, hogy a CPEC keretében létrehozott Rashakai a kereskedelem és az összeköttetés szempontjából stratégiailag fejlődött, mivel a nemzetközi piac küszöbén található.

Ez közvetlen külföldi befektetéseket hoz Pakisztánba, és potenciálisan elősegítené a kereskedelmi tevékenység fokozását az országban azáltal, hogy kereskedelmi utakat nyit Afganisztán és a közép-ázsiai országok számára – tette hozzá Nazir.

A miniszter elmondta, hogy a projekt a helyi iparágak technológiai korszerűsítése szempontjából is fontos, hozzátéve, hogy „lehetőséget ad arra, hogy elsajátítsák a legjobb gyakorlatokat a nemzetközi vállalatoktól”.

Az alkalomból Javed Khattak, a KP Gazdasági Övezetek Fejlesztési és Menedzsment Vállalatának vezérigazgatója a Xinhua-nak elmondta, hogy Rashakai nagyon fontos, mivel egy olyan tartományban jön létre, amely komoly biztonsági és természeti katasztrófákkal kapcsolatos kihívásokkal néz szembe.

Khattak szerint a projekt jelentős változást hoz a humánerőforrás-termelés, a munkaerő-lehetőségek és a KP gazdasági fejlődése szempontjából.

A 2013-ban indított CPEC, a Kína által javasolt Övezet és Út Kezdeményezés zászlóshajója, egy folyosó, amely összeköti a délnyugat-pakisztáni Gwadar kikötőt az északnyugat-kínai Hszincsiang Ujgur autonóm régióban található Kashgarral, amely az energia, a közlekedés és az ipari együttműködésre helyezi a hangsúlyt.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük