Kína szegénységének enyhítése útmutató lehet a fejlődő országok számára

A neves közgazdász és bestseller-szerző Jeffrey Sachs szerint, a különböző országokban tapasztalható eltérő körülmények ellenére Kína szegénységcsökkentő erőfeszítései értékes tanulságokat nyújtanak a fejlődő országoknak szerte a világon.

Sachs, a Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődés Központjának igazgatója, nemrégiben egy videó interjúban megosztotta a Hszinhua hírügynökséggel azt a nézetét, hogy „sok tanulságot lehet levonni abból a hosszú távú fejlődésből, amelyet az elmúlt 40 évben tapasztalhattunk Kínában.”

Sachs három kulcsfontosságú tanulságot vont le Kína gyakorlatából. Az első, hogy az ország egyértelmű célokat tűzött ki maga elé a szegénységgel folytatott harcban. A szakértő szerint „a konkrét célok kitűzése nagyon fontos az emberi életben, mert koncentráltabbá tesznek bennünket és segítenek abban, hogy előre haladjunk feléjük. A célok hiánya pedig gyengítheti a társadalmat.”

A második fontos pont Kína stratégiájában a jó tervezési képesség – mondta Sachs, kiemelve Kína Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottságát és az egész tervezési struktúrát. A közgazdász szerint „rendkívül fontos egy olyan keretrendszer létrehozása, amelyben képesek vagyunk szisztematikusan előre tekinteni és öt-tíz éves távlatokra tervezni a tennivalókat.”

A harmadik egy széles körű stratégia, amely ötvözi az állami beruházásokat és az infrastruktúra, az egészségügy és az oktatás piaci alapú növekedését. Sachs szerint a két stratégia kombinációja nagyon hatékony volt a szegénység csökkentése során.

 

Kína elszegényedett népességének csökkenésével az ország szerepe a globális gazdaságban sok szempontból bővül – mondta a közgazdász. Hozzátette, hogy „Kína kereslete a tengerentúli importáruk fellendítette a kereskedelmet és a globális keresletet is. Kína óriási kínálata, olcsó és jó minőségű infrastruktúrája elengedhetetlen a fejlődő országok számára, akik saját infrastruktúrájuk bővítését célozzák. Mindezek pedig jelentős előnyökkel járnak a világgazdaság számára is.”

Ugyan a szélsőséges szegénység már nem jellemző az országban, Kína városi és vidéki területei között még mindig látható életszínvonalbeli különbségek vannak, sok vidéki térségben pedig viszonylag alacsony a termelékenység és a gazdaság nehezebben fejlődik – mondta Sachs.

A jövőt tekintve, Sachs szerint Kínának folytatnia kellene a stratégiát, amit az utóbbi évtizedekben követett. A szakértő reméli, „hogy Kína meg fogja tartani eddigi nézeteit és stratégiáját hosszabb távon, hiszen az eddig is nagyon jól szolgálta az országot.”

A közgazdász azt mondta, szeretné, ha a BRI (Belt and Road Initiative) „valóban kibővülne” az elkövetkező években, annak érdekében, hogy a fejlődő országokban nagyobb mértékű beruházásokat lehessen kezdeményezni, főként a zöld és digitális infrastruktúrában, a “folyamatos gazdasági fejlődésük megalapozására.”

 

A közgazdász ezen kívül felszólította Kínát, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is, hogy működjenek együtt a globális kihívások kezelésében, valamint dolgozzanak közösen az befogadóbb, igazságosabb, egyenlő társadalmak felépítése érdekében.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük