Kezelhetőnek tartja Kína a külföldi tőkebeáramlás mértékét és ütemét

 

Jelenleg még kezelhető mértékű és ütemű a külföldi tőke beáramlása Kínába – jelentette kedden a Xinhua Finance Guo Shuqingt, a Kínai Bank és Biztosítási Felügyeleti Bizottság vezetőjét idézve.

Mint Guo egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, természetes, hogy a külföldi tőke Kína felé áramlik, mivel az országban folytatódik a gyors gazdasági kilábalás, és a kínai eszközök a viszonylag magas árrés miatt meglehetősen vonzóak az ár tekintetében a hasonló külföldi eszközökhöz képest.

Kína bízik benne, hogy egyensúlyt tud teremteni, a külföldi tőkebefektetések ösztönzése és a további nyitás, valamint a hazai pénzügyi piac drasztikus volatilitásának megelőzése között – mondta Guo.

A világgazdaság a COVID-19 járvány kitörése óta jelentős fluktuációkon ment keresztül, és a világ legtöbb országa gazdasági recessziótól szenved. A járvány által különösen súlyosan érintett európai és amerikai fejlett országok, valamint néhány fejlődő ország aktív fiskális politikát és renkívül laza monetáris politikát követ, ennek azonban fokozatosan felszínre kerülnek a mellékhatásai.

A jelentősen megnövekedett globális likviditás következtében a világ más gazdaságaival szoros kapcsolatot ápoló kínai gazdaság a külföldi tőkebefektetések számottevő növekedését tapasztalta.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük