Stabilitást hozhat az USA–Kína kereskedelmi egyezmény első fázisa

 

Az USA–Kína kereskedelmi egyezmény első fázisának megtartása stabilitást hozna a két ország kereskedelmi kapcsolatába – mondta szerdán egy vezető amerikai üzletember, aki arra sürgette Joe Bident és kormányát, hogy valósítsák meg teljes mértékben a megállapodást.

Bár nem rendezi a kereskedelmi kapcsolatok minden részletét, az egyezmény első fázisa lényeges haladást ért el a régóta fennálló kereskedelmi korlátozások terén – mondta Craig Allen, az Amerikai–Kínai Üzleti Tanács (USCBC) elnöke egy szerdai virtuális sajtótájékoztatón.

Allen szerint a Biden-adminisztráció legjobb választása az lenne, ha megőriznék és teljesen megvalósítanák az első fázist, és felgyorsítanák a második fázisra vonatkozó tárgyalásokat, ugyanakkor senkinek nem válna javára, ha az USA kihátrálna az első fázisból.

Bár az előző évek kereskedelmi háborúja során bevezetett vámtarifák továbbra is érvényben maradnak, Allen véleménye szerint ezek sokat ártottak az amerikai munkahelyeknek, az amerikai fogyasztóknak, az amerikai vállalatoknak, és egyáltalán az ország globális versenyképességének.

Mindkét fél megszenvedte a vámokat, ezért fontos lenne eltörölni azokat – monta Allen, hozzátéve, hogy ha mindkét ország így tenne, az sokat segítene mind a keresekedelem, mind az amerikai munkahelyteremtés szempontjából.

Az Amerikai–Kínai Üzleti Tanács által frissen kiadott 2021-es exportjelentésből kiderül, hogy 2020-ban közel 18%-os éves növekedéssel 18,5 milliárd dollárra bővült az amerikai termékek kínai exportja, azt követően, hogy 2019-ben évtizedes mélypontra kerültek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok.

A növekedés elsősorban a nagy mennyiségű mezőgazdasági terméknek, félvezetőnek, illetve olaj- és gázipari terméknek volt köszönhető.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük