Anthony Fauci szerint az Egyesült Államok rossz irányba halad a koronavírus elleni küzdelemben

Az elmúlt két hétben csaknem megháromszorozódott az USA-ban a koronavírusos megbetegedések száma a delta variáns terjedésének köszönhetően. Különösen elkeserítő a helyzet a déli államokban ahol magas az oltást elutasítók aránya.

Az Egyesült Államok „rossz irányba halad” a koronavírus elleni küzdelemben, mivel az esetek száma a delta variáns terjedése és az oltatlanok magas aránya miatt növekszik – mondta az ország vezető virológus szakértője.

Anthony Fauci kifejtette, hogy gyakorlatilag „könyörögnek” az embereknek, hogy oltassák be magukat, mivel a koronavírusos esetek száma ismét növekszik azokon a területeken, ahol alacsony az oltást felvevők aránya.

„Nagyon rossz irányba haladunk” – jelentette ki Fauci, és hozzátette, hogy „nagyon frusztráltnak” érzi magát a kialakult helyzet miatt.

A John Hopkins Egyetem adatai alapján az Egyesült Államokban átlagosan napi 43 700 új esetet regisztráltak az elmúlt héten – amely 65 százalékos növekedést jelent az előző hét nap adataihoz képest és közel háromszor több mint a két héttel ezelőtt mért eredmény.

A delta variáns, amely először Indiában ütötte fel a fejét és amely azóta az Egyesült Királyságban is megjelent, az új esetek 83 százalékáért felelős.

Dr. Fauci, aki Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója, a CNN hírtelevíziónak elmondta, hogy folynak az egyeztetések a maszkviselési irányelvek megváltoztatásáról. A szakember véleménye szerint mérlegelik annak a lehetőségét, hogy az oltottak számára is javasolják a maszk viselését. Kiemelte, hogy egyes helyi joghatóságok, többek között Los Angeles vezetősége, már felszólították az embereket, hogy oltási státusztól függetlenül viseljenek maszkot beltéri nyilvános helyeken.

Fauci hozzátette, hogy a tervek szerint egy harmadik oltás felvételét is javasolni fogják a gyenge immunrendszerrel rendelkező emberek számára. A kormány szakértői jelenleg vizsgálják a rendelkezésre álló adatokat és úgy tűnik, hogy a betegségnek legjobban kitett embereknek, például a szervátültetésen átesetteknek illetve a rákos betegek, ajánlani fogják a harmadik, emlékeztető oltás beadatását.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai alapján jelenleg az amerikai lakosság mintegy 49 százaléka van beoltva. Az arányok azonban alacsonyabbak az országos átlagnál néhány, főként republikánus államban, ahol a lakosok kevesebb, mint fele kapta meg az oltás első adagját. Floridában körülbelül 60 százalékos az átoltottsági arány, ami nagyjából megegyezik az országos átlaggal. Néhány erősen konzervatív északi államban azonban mindössze 30 százalékos. A republikánus törvényhozókra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy rávegyék a vakcina-szkeptikusokat az oltás beadatására.

„Szeretném látni, hogy a vezetők kiállnak a vakcinák mellett és oltásra ösztönzik az embereket azokban az államokban ahol az átoltottsági arány alacsony” tette hozzá Fauci.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük