Űrtechnológia segít kincsre lelni a kínai gazdálkodóknak

 

Űrben tényésztett magokból kinőtt fehér lótuszvirágok tengere virágzik a kora őszi napsütésben a kelet-kínai Csianghszi tartomány Kuangcsang megyéjében, kiváló termést ígérve a helyi gazdáknak.

Kuangcsang hat alkalommal küldött az űrbe lótuszmagokat, és kifejlesztett egy sor űrlótusz változatot.

Az űrtermesztés olyan mezőgazdasági módszer, amely kombinálja az űrrepülést, a biológiát és a mezőgazdaságot – mondta Jang Liangpo, a kuangcsangi lótuszkutató intézet vezetője. A magokból új fajták nemesíthetőek, miután genetikai mutáción mentek át a világűrben.

Az űrben tenyésztett lótuszmagok népszerűek a gazdálkodók körében, miután magas hozamot, jobb minőséget és hosszabb virágzási periódust kínálnak a hagyományos fajtákhoz képest.

Kuangcsang eddig 7333 hektárnyi űrlótusz-tavat létesített, melyek évente 9000 tonna lótuszmagot termelnek.

A hektáronkénti termés 750-900 kilogrammal magasabb, mint a hagyományos magok esetében – mondta Csang Liuhua, egy több mint két évtizednyi lótusztermesztési tapasztalattal rendelkező helyi farmer.

Az űrbéli magok igen keresettek a piacon – tette hozzá Csang, aki több mint egy hektáron termeszt ilyen lótuszt.

Kuangcsang megyében nagyjából 100 000 ember foglalkozik a fehér lótusz termesztésével és értékesítésével. A megyében húsznál is több vállalat kínál több tucatnyi lótuszterméket, köztük lótuszlevélteát és lótuszmagból készült italokat, melyek éves összértéke eléri a 3 milliárd jüant (137 milliárd forint).

Kuangcsang űrlótusz fajtáit országszerte elterjesztették, és mára becslések szerint leglaább 130 ezer hektáron termesztik Kínában. A megye évente mintegy 80 millió lótuszpalántát ad el.

Kína legnagyobb űrlótusz-termesztő bázisaként Kuangcsang a kéthónapos lótuszvirágzási szezonjáról is híres. A helyi gazdák ezt a vidéki turizmus fellendítésére is felhasználhák.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük