Big Data Nemzetközi Kutatóközpontot nyitottak meg Pekingben

Hétfőn hivatalosan is megnyitották Pekingben a Fenntartható Fejlődési Célokat támogató Big Data Nemzetközi Kutatóközpontot (CBAS), a világ első nemzetközi, tudományos kutatóintézetét, amely adatokkal látja el az ENSZ 2030 -as fenntartható fejlődési menetrendjét.

A CBAS a fejlődő országok képzésében új platformot biztosít a nemzetközi tudósok számára, hogy részt vegyenek és elősegítsék az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak (SDG) megvalósítását. A fenntartható fejlődést támogató big data platform kifejlesztésének és kiépítésének a célja, az indikátorok monitorozása az értékelések tudományos kutatása, a fenntartható fejlődés tudományos műholdjainak kifejlesztése és működtetése, tudományos és technológiai innováció létrehozása a fenntartható fejlődés agytrösztök előmozdítása, valamint az oktatás.A kutatóközpont megnyitó ünnepségén és az ehhez kapcsolódó nemzetközi fórum megnyitó ceremóniáján, amelyet online és offline is tartottak, hazai és külföldi tisztviselők és szakértők gratuláltak a CBAS létrehozásához.

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres, a videó beszédében, megerősítette a CBAS elindításának jelentőségét a tudományos és technológiai innováció globális népszerűsítése és a fenntartható fejlesztési célok végrehajtása szempontjából. A CBAS együttműködhet a nagy adatforgalmú regionális központokkal, hogy hajtóerőként használja az ENSZ technológiafejlesztési mechanizmusát, megoldásokat kínálva az SDG -k támogatására, és így hozzájárulva az ENSZ big data globális platformjának működéséhez – tette hozzá Antonio Guterres.

Liu Zhenmin, az ENSZ gazdasági és szociális ügyekért felelős főtitkárhelyettese elmondta, hogy a CBAS létrehozása fontos eredmény, amely az SDG-k globális partnerségének létrehozására, a hátrányos helyzetű csoportok védelmére, a tisztesség, az egyenlőség, a tudomány és a technológia iránti bizalom biztosítására összpontosít, a big data alkalmazási kilátásainak előmozdításával.

Inger Andersen, az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója szerint a big data technológia fontos szerepet játszik az SDG -k megvalósításában, különösen a környezethez kapcsolódó SDG -k mutatóiban, és felszólítja a világ országait, hogy erősítsék meg az együttműködésüket és fokozzák az adatok hatékonyságát.

Ibrahim Thaw, az UNCCD főtitkára és ügyvezető titkára megjegyezte, hogy az ENSZ számos munkát végzett a big data felhasználásával a fenntartható fejlesztési célok elérése érdekében, és reméli, hogy elmélyítheti az együttműködést a CBAS-szal az adatrendszerek integrálása és az adatmegosztási politika kialakításában.

A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) továbbra is fenntartja a széles körű konzultáció lehetőségét, a közös konstrukciók és a mindenki számára előnyös együttműködés elvét figyelembe véve, a CBAS építése során, és beépíti azt tudományos kutató- és technológiai innovációs központok és a fenntartható fejlődéssel foglalkozó technológiai agytrösztök működésébe – mondta Hou Jianguo, a CAS elnöke.

Guo Huadong, a CBAS főigazgatója, egyben a CAS akadémikusa is elmondta, hogy a CBAS felépítése az SDG -k igényeinek kielégítését célozta meg. A nagy – Földhöz kapcsolódó – adatok alapján a CBAS felépít egy multidiszciplináris, integrált, fenntartható fejlődésű, felhőalapú, big data rendszerplatformot, létrehoz egy globális SDG – megfigyelő és értékelő rendszert, valamint felépít egy globális befolyású kutatóintézetet, amely tudományos és technológiai támogatást nyújt az SDG -knek.

A „Big Data for the Sustainable Development Goals” témájú fórum az előzetes tervek szerint szeptember 6. és 8. között került megrendezésre, és közel 1000 résztvevőt vonzott 61 országból és régióból.

 

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük