Kína közzétette az építőipari fejlesztésekre vonatkozó ötéves tervét

Kínában kedden mutatták be az ország építőiparának fejlesztési tervét, amely a 14. ötéves terv időszakára (2021-2025) vonatkozik. A cél, hogy az építőipari szektor zöldebb, intelligensebb és biztonságosabb legyen.

A Lakásügyi és Városfejlesztési Minisztérium által kiadott dokumentumból az is kiderül, hogy a szektor 2025-ig fenn fogja tartani 6 százalékos részesedését a nemzetgazdaság hozzáadott értékéből.

A fejlesztési terv célja a zöld és alacsony szén-dioxid-kibocsátású termelésre való előkészítés, az információs technológiák szélesebb körű alkalmazása, valamint az épületek biztonságának és minőségének folyamatos javítása.

A tervek szerint a jövőben az új épületek több mint 30 százalékát olyan előre gyártott épületek teszik majd ki, amelyeket részben vagy egészben gyárakban gyártanak le, majd az építkezésekre szállítanak összeszerelés céljából. Így az új építkezéseken keletkezett építési hulladék várhatóan 10 000 négyzetméterenként 300 tonna alatt lesz.

A kormány az építőipari cégek, internetes vállalkozások és kutatóintézetek együttműködésének ösztönzésével segíti az információs technológiák, például a tárgyak internete (IoT – Internet of Things) és a big data használatát az építőiparban.

A terv előrevetíti az építőrobotok tömeges alkalmazását 2025-ig, valamint az alkatrészgyártó robotok népszerűsítését, illetve az építkezéseken használt robotokkal kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységek felgyorsításárát.

A cél, hogy 2035-re az építőipar átfogó iparosítást valósítson meg, az épületek minőségének és üzleti innovációs képességének jelentős javításával.

A kínai építőipar egyre fontosabb szerepet játszik a gazdaság fellendítésében és a foglalkoztatás stabilizálásában. A 13. ötéves terv időszaka (2016-2020) alatt az ágazat hozzáadott értéke éves szinten 5,1 százalékkal bővül. 2020-ban az építőipar 53,66 millió embernek adott munkát.

 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük