Nemzetközi együttműködés Hollandia – Kína

Január 26-án Li Keqiang kínai miniszterelnök videomegbeszélésen találkozott Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

A megbeszélésen a kínai miniszterelnök elmondta, hogy országa kész együttműködni Hollandiával a kölcsönös politikai bizalom erősítése, a gyakorlati együttműködés fejlesztése, a nemzetek közötti kapcsolatok erősítése és kapcsolataik újabb előrehaladása érdekében.

Megjegyezve, hogy Hollandia fontos partnere Kína európai együttműködésének, Li elmondta, hogy Kína nagy jelentőséget tulajdonít a Hollandiával fenntartott kapcsolatok fejlesztésének, és szeretné kihasználni a diplomáciai kapcsolatok 50. évfordulóját, mint lehetőséget az együttműködés bővítésére.

Rámutatva arra, hogy Kína és Hollandia egyaránt elkötelezett a multilateralizmus és a szabad kereskedelem mellett, Li elmondta, hogy Kína határozottan fenntartja nyitási politikáját, és elkötelezett amellett, hogy piacorientált, jogalapú és nemzetközi üzleti környezetet teremtsen minden bejegyzett kínai és külföldi vállalkozás számára Kínában.

Hozzátette: Kína támogatja a Kína-Hollandia Üzleti Tanács létrehozását, amely a két ország vállalatai közötti üzleti csere és együttműködés új platformja lehetne.

Elmondta, hogy Kína hajlandó elmélyíteni az együttműködést Hollandiával a klímaváltozás, a tudomány és technológia, a modern mezőgazdaság és más területeken. „Örülnénk, ha több jó minőségű holland mezőgazdasági termék kerülne a kínai piacra” – tette hozzá.

Li hangsúlyozta, hogy Kínát és az EU-t széleskörű közös érdekek fűzik egymáshoz. A két félnek ragaszkodnia kell az együttműködéshez, tisztelnie kell egymást, egyenlő félként kell kezelnie egymást, megfelelően kell kezelnie a vitákat és a nézeteltéréseket, és dolgoznia kell a Kína-EU kapcsolatok szilárd és egyenletes fejlődésén.

Li reményét fejezte ki, hogy Hollandia az EU fontos tagjaként konstruktív szerepet fog játszani a Kína-EU kapcsolatok és együttműködés előmozdításában.

Rutte a maga részéről elmondta, hogy Hollandia és Kína konstruktív együttműködést folytatott különböző területeken, és határozott lendület mutatkozott a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében.

A holland fél reméli, hogy elmélyítik a cseréket és az együttműködést olyan területeken, mint a kultúra, a gazdaság, a kereskedelem, a mezőgazdaság – mondta Rutte, hozzátéve, hogy az ország hisz abban, hogy Kína sikeres téli olimpiai játékoknak ad otthont.

Az EU-nak és Kínának fokoznia kell a párbeszédet és az együttműködést, megfelelően kezelnie kell a nézeteltéréseket, és közösen kell válaszolnia az olyan globális kihívásokra, mint a COVID-19 világjárvány és az éghajlatváltozás – mondta Rutte.

A két fél véleményt cserélt a közös érdekű nemzetközi és regionális kérdésekről is.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük