A papírvágás ősi művészete

A papírvágás művészete a  2. századra nyúlhat vissza Kínában. Ahogy a papír egyre megfizethetőbbé vált a kínai népművészet egyik legfontosabb fajtája lett.  Ezeket a vágott papír dekorációkat gyakran az ablakok külsejére ragasztják, így a belülről jövő fény átsüt rajta.

Ha arra járunk és esetleg besétálunk Linji városában  a Miao Miao Paper-cut Art Inheritance Center stúdiójába a Luozsuang kerületben, akkor értjük meg igazán  a papírvágás szellemi kulturális örökségét, és megérezzük a varázsát. 

Aki erről gondoskodik az Miao művésznő, a Miao  család papírvágási tradíciójának ötödik generációs örököse. Gyermekkora óta tanulta a mesterség csínját-bínját. Először saját nagymamájától tanult, később Vang Bin úrtól Santung tartomány kézműves mesterétől  és  készségeit tovább fejlesztette.

„Remélem, hogy egy tartalmas életet tudok megfogni és ábrázolni ollóval a kezemben, és a művészetet át tudom örökíteni, így egyre többen szeretik meg a papírvágást és ezáltal a kínai nemzet kiváló tradicionális kultúráját.”-mondja a művésznő-

.Az évek során elindított egy stúdiót, és ott tanítja  a papírmetszés készségeit, ami  népszerű minden korosztály körében. 


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük