A gazdasági folyosó megdobta Pakisztán gazdaságát

Egy pakisztáni tisztviselő szerint a Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) keretében folyamatban lévő és bejövő fejlesztési projektek óriási lehetőséget rejtenek Pakisztán infrastruktúrájának és gazdaságának átalakítására.

Ahsan Iqbal, Pakisztán tervezési, fejlesztési és különleges kezdeményezések minisztere kedden egy kétnapos nemzetközi konferencián mondott beszédet.

A CPEC, a Belt and Road Initiative (BRI) zászlóshajója, nem csupán a fizikai összeköttetésről szól, hanem az is, hogy felemelje az emberek életét, és elősegítse a társadalmi-gazdasági fejlődést országszerte – mondta Iqbal.

A CPEC elindításának 10. évfordulója alkalmából „A CPEC és a BRI évtizede: A jövőképtől a valóságig” témájú konferencia azzal a céllal zárult, hogy tovább terjeszkedjen és felgyorsítsa a Pakisztán jólétét szolgáló CPEC-projektekkel kapcsolatos munka ütemét.

Kiemelve a CPEC keretében megvalósuló kulcsfontosságú energiainfrastruktúra-projekteket, beleértve az erőműveket és a távvezetékeket, a miniszter elmondta, hogy ezek a projektek létfontosságú szerepet játszottak Pakisztán energiaszükségleteinek kielégítésében és az ipari növekedés előmozdításában.

Kiemelte továbbá a CPEC közlekedési és összeköttetési projektjeinek jelentőségét, mint például az úthálózat fejlesztése és a kikötők korszerűsítése a regionális kereskedelmi és gazdasági integráció fokozása érdekében.

A Gwadar kikötőről, a CPEC stratégiai projektjéről beszélve a miniszter hangsúlyozta, hogy a kikötő a tervek szerint a Pakisztánt a világ többi részével összekötő kulcsfontosságú tengeri átjáró lesz.

„Gwadar kikötőjének és a hozzá tartozó vámszabad övezetnek a fejlesztése várhatóan külföldi befektetéseket vonz, serkenti a gazdasági tevékenységeket, és munkalehetőségeket teremt a régióban” – tette hozzá.

Az Iqbal arra is ösztönözte a helyi és külföldi befektetőket, hogy aktívan vegyenek részt ezekben a fejlesztési projektekben, hangsúlyozva a kormány elkötelezettségét a kedvező és befektetőbarát környezet megteremtése mellett.

„Minden érdekelt fél érdeke védve lesz, az átláthatóság pedig a teljes fejlesztési folyamat sarokköve marad” – tette hozzá a miniszter.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük