Rugalmas foglalkoztatás

Egy jelentés szerint az új rugalmas foglalkoztatás erőteljes bővülést mutatott Kínában az elmúlt években a digitális és platformgazdaság fejlődése közepette.

Az új rugalmas foglalkoztatásban foglalkoztatottak száma 2023 első negyedévében az összes alkalmazott 19,1 százalékát tette ki, szemben a 2020 azonos időszakában mért 13,8 százalékkal – áll a Jinan Egyetem és a Zhaopin online toborzási platform által közösen kiadott jelentésben.

2023 első negyedévében az összes álláskereső 23,2 százaléka kívánt új rugalmas foglalkoztatást. A jelentés szerint ez a szám a 2020 első negyedévi 18,6 százalékról emelkedett.

Az új rugalmas foglalkoztatási állások nyolc területen vannak besorolva, beleértve a platform e-kereskedelmet, a kézbesítést, az életvezetést, a tudásszolgáltatást, a platformon élő közvetítést és a fuvarmegosztó sofőröket – mondta Guo Sheng, a Zhaopin elnöke.

Ilyen munkalehetőségek főként a szállítás, logisztika, raktározás, kultúra, média, szórakoztatás és sport ágazatokban találhatók. A jelentés szerint a nők, a fiatalok és a munkatapasztalattal nem rendelkezők az új, rugalmas foglalkoztatási pozíciókat részesítik előnyben.

Az is kiderült, hogy az új rugalmas munkahelyek jobb fizetést kínálnak a hagyományos foglalkoztatáshoz képest, de a jóléti szint alacsonyabb.


BRInfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük